Complete analyse Prinsjesdag-plannen: Kamer wil ruimere WKR en energiecompensatie mkb

Laatste update 23 september 2022 Leestijd: 2 min

Tijdens de Algemene Beschouwingen zijn er diverse moties aangenomen die extra aandacht vragen voor de penibele situatie van het midden- en kleinbedrijf (mkb). Het zijn wat BOVAG betreft goede aanpassingen van de Prinsjesdag-plannen. Een uitgebreide analyse van alle plannen kunt u hieronder lezen. 

WKR

De Kamer heeft het kabinet tijdens de Algemene Beschouwingen - het debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen zoals gepresenteerd op Prinsjesdag - opgeroepen om de Werkkostenregeling (WKR) te verruimen naar 3 procent. De eerder aangekondigde verhoging van 1,7 naar 1,92 procent vond de Kamer net als BOVAG aan de magere kant. Veel ondernemers zijn immers bereid hun medewerkers te helpen met hun hoge energierekening. Zo is ook BOVAG gebleken.

Compensatieregeling energielasten

Daarnaast wil de Kamer dat de regering het energie-intensieve mkb compenseert. Met een 'toereikende compensatieregeling voor de vaste energielasten', aldus de motie.  

Betaalpauze belastingschuld

Ook wil de Kamer dat er een betaalpauze van zes maanden komt voor de belastingschuld uit de corona-tijd. De terugbetaling daarvan zou eigenlijk vanaf 1 oktober 2022 moeten beginnen. 

STAP

Een derde verzoek van de Kamer betreft de STAP-regeling, de opleidingssubsidie. De Kamer vraagt de regering te komen met een plan om dat opleidingsbudget 'gericht in te zetten voor maatschappelijk cruciale sectoren, zoals techniek en ICT'. Ook die motie kan op de instemming van BOVAG rekenen. 

Voor veel van die aanpassingen pleitte BOVAG al eerder, onder meer in de eerste reactie op Prinsjesdag 2022.  

Uitgebreide analyse

Een uitgebreide analyse van alle relevante plannen voor BOVAG-ondernemers en mobiliteit vindt u hieronder:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring