COFIZE: hogere bijdrage nodig vanwege strengere regels

Laatste update 14 september 2022 Leestijd: 2 min

Tankondernemers die bijdragen aan het COFIZE-fonds voor ongedekte milieuschade bij een faillissement gaan een hogere bijdrage betalen. Reden is dat De Nederlandse Bank deze regeling sinds kort aanmerkt als een verzekering waardoor de stichting aan allerlei strenge toezichteisen moet voldoen. Ondanks de verhoging zal de bijdrage nog altijd vele malen goedkoper zijn dan het afsluiten van een verzekering of het stellen van een bankgarantie. COFIZE verwacht u dit najaar nader te informeren.

Stichting COFIZE is circa 25 jaar geleden opgericht door BOVAG, BETA, VNPI en NOVE om op een eenvoudige en betaalbare wijze tankstations in Nederland te kunnen laten voldoen aan de eis vanuit de overheid voor financiƫle zekerheidstelling. Via COFIZE kon dit veel goedkoper gerealiseerd worden dan via een verzekering of bankgarantie. Echter, afgelopen jaar heeft De Nederlandsche Bank geoordeeld dat de COFIZE regeling evengoed kwalificeert als een verzekering. Dat betekent dat COFIZE aan allerlei strenge toezichtseisen moet voldoen, zoals dat ook geldt voor andere verzekeraars.
 
Het bestuur van COFIZE onderzoekt nu de mogelijkheden om in samenwerking met een verzekeringsbedrijf aan de eisen van DNB te voldoen. Dat zal er in resulteren dat de huidige kosten per tank (heden €7,50 per tank per jaar) niet meer voldoende zijn. Ondanks een aankomende verhoging zal dit nog altijd vele malen goedkoper zijn dan het afsluiten van een verzekering of het stellen van een bankgarantie.
 
COFIZE streeft er naar om dit najaar alle aangesloten bedrijven nader te kunnen informeren.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring