Bijna 24.000 nieuwe snorfietsen geregistreerd tot en met augustus

Laatste update 19 september 2022 Leestijd: 3 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat dit jaar tot en met augustus ondanks de aanstaande helmplicht nog immer 23.794 nieuwe snorfietsen werden geregistreerd. Vanaf 1 januari 2023 is het voor snorfietsers verplicht om een helm te dragen. De afzet van nieuwe bromfietsen (inclusief speed pedelecs) steeg tot en met vorige maand met 48,6 procent.

Ten opzichte van de eerste acht maanden van 2021 werden weliswaar 40 procent minder nieuwe snorfietsen afgeleverd, de daling is wellicht minder groot dan menigeen verwachtte toen de helmplicht werd aangekondigd. Afgelopen augustus daalde de afzet met 42 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, tot 2.489 stuks. Veel particuliere kopers en daarnaast ook de deelscooteraanbieders kiezen nu voor de bromfietsvariant in plaats van de snorfiets, maar kennelijk laat lang niet iedereen de snorfiets nu links liggen. Bij de brommers bedroeg de toename in de periode januari tot en met augustus in vergelijking met een jaar eerder 48,6 procent; in totaal werden 25.682 nieuwe bromfietsen geregistreerd (inclusief speed pedelecs). Een jaar geleden waren dat er 17.284 en vorige maand steeg het aantal registraties slechts 14,6 procent ten opzichte van augustus 2021. 

Elektrisch plust

Nederland telt inmiddels bijna 70.000 elektrische snorfietsen, oftewel 8,5 procent van het totale aantal. Op 1 januari 2020 waren dat er nog minder dan de helft (ruim 32.000). Daarnaast zijn nog eens 62.000 van alle geregistreerde brommers elektrisch aangedreven en dat is maar liefst 11,5 procent van het totaal (inclusief speed pedelecs). Iets meer dan de helft van alle nieuwe brom- en snorfietsen dit jaar is elektrisch, tegen minder dan 40 procent een jaar geleden in de eerste acht maanden. Bij de nieuwe snorfietsen bedraagt het EV-aandeel 46,5 procent -tegen vorig jaar 39 procent- en bij de nieuwe brommers is 53,6 procent (was 41,3).  

Klimaatakkoord

In het kader van het Klimaatakkoord was afgesproken dat in 2025 in Nederland alleen nog maar elektrisch aangedreven nieuwe snorfietsen zouden worden verkocht, maar dat blijkt vanwege Europese regels bij nader inzien niet mogelijk. Gezien de ontwikkeling in de verkoopcijfers lijkt zo’n afspraak ook niet meer nodig, aangezien enerzijds EV automatisch de norm begint te worden en de verkoop daarvan zich stormachtig ontwikkelt. Anderzijds neemt de vraag naar nieuwe snorfietsen af als gevolg van de aanstaande helmplicht. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring