Vakhandel verkoopt meer gebruikte brom- en snorfietsen 

Laatste update 20 oktober 2022 Leestijd: 2 min

Tot en met het derde kwartaal verkocht de vakhandel 42.234 tweedehands brom- en snorfietsen, zo blijkt uit de gegevens van BOVAG en RDC. Dat is een stijging van bijna anderhalf procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afzet is geheel in lijn met het gemiddelde over de voorgaande tien jaren. 

Ondanks de helmplicht voor snorfietsers die op 1 januari aanstaande van kracht wordt, steeg de verkoop van gebruikte snorfietsen met 2,5 procent in vergelijking met een jaar geleden, tot 28.179 stuks. De afzet van bromfietsoccasions in de afgelopen negen maanden daalde daarentegen licht, met 0,1 procent tot 14.055 exemplaren. De cijfers van de occasionverkoop zijn geheel tegenovergesteld aan die van de nieuwverkoop, waar de invloed van de naderende helmplicht wel heel duidelijk is en snorfietsen beduidend minder populair zijn dan in voorgaande jaren. De verkoop van nieuwe bromfietsen stijgt dientengevolge juist flink. 11,5 procent van de gebruikte brom- en snorfietsen die de vakhandel dit jaar verkocht, is elektrisch aangedreven. Een jaar eerder was dat nog 6,6 procent.   

Particuliere handel daalt

Tussen particulieren onderling werden in de eerste drie kwartalen bijna 195.000 tweedehands brommers en snorfietsen verhandeld. Ten opzichte van een jaar geleden is dat een daling van ruim 3 procent. Die procentuele afname is gelijk verdeeld over de twee voertuigcategorieën; zonder tussenkomst van de vakhandel wisselden dit jaar tot en met september 126.500 en meer dan 68.000 brommers van eigenaar. 4,5 procent betrof een elektrisch aangedreven exemplaar. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring