Focwa en BOVAG in brief aan Tweede Kamer: pas TEK aan, want energie-intensief schadeherstel valt buiten de boot 

Laatste update 27 oktober 2022 Leestijd: 3 min

In een gezamenlijke brandbrief aan Tweede Kamerleden maken brancheorganisaties FOCWA en BOVAG duidelijk dat de voorgenomen TEK-regeling moet worden aangepast. De 1.150 aangesloten schadeherstelbedrijven komen voor het overgrote deel niet in aanmerking voor de voorgenomen Tegemoetkoming EnergieKosten. Terwijl het nota bene om een zeer energie-intensieve sector gaat. De drempel van 12,5% is nu te hoog. 10 november is er een debat in de Tweede Kamer over TEK.

Binnen de schadeherstelsector is de omzet weliswaar relatief hoog maar zijn de marges laag. Een toename van de energiekosten met 300 à 400% heeft hierdoor een grote impact op de bedrijfsvoering. Terwijl deze bedrijven niet de norm halen, omdat de energiekosten minimaal 12,5% van de omzet moeten bedragen. Veel bedrijven dreigen hun schadeherstelactiviteiten te moeten stilleggen. En dat terwijl ze door corona weinig of geen reserves meer hebben. Met alle gevolgen van dien voor hun toekomst, opleiden en vasthouden van personeel, en de wachttijden voor schadeherstel en de daarmee samenhangende verkeersveiligheid. Voertuigen zullen ook eerder economisch total loss gaan, terwijl het herstellen van schade een duurzamere oplossing is.

Wat moet er volgens FOCWA en BOVAG gebeuren?

1. Verlaag de drempel van 12,5 naar 5 à 6%

Voor schadeherstelbedrijven lag het gemiddelde percentage energiekosten in de periode juni – augustus 2022 op 7,5%. Schadeherstelbedrijven kwalificeren zich dus niet voor de TEK-regeling, ondanks dat de energiekosten met 300 à 400% zijn toegenomen. Een reëler minimumpercentage dat recht doet aan het energie-intensieve mkb is 5 à 6%.

2. Maak vierde kwartaal van 2022 eerste peildatum TEK

Voor de TEK-regeling wordt nu gekeken naar het percentage energiekosten van het eerste en tweede kwartaal van 2023. Maar die prijzen zijn nog niet bekend en dat geeft veel onduidelijkheid, onrust en onzekerheid. Kiezen voor het vierde kwartaal van 2022 geeft het mkb de gewenste duidelijkheid.

3. Pas TEK toe op vestigingsniveau 

Bedrijven die acteren als een zelfstandige vestiging of bv, maar vallen onder een grotere holding kunnen nu geen aanspraak maken op de voorgestelde TEK-regeling. Hiermee creëert de TEK een ongelijk speelveld.  Een vergelijkbaar probleem speelde ook bij het opzetten van de NOW-regeling. Bied bedrijven de mogelijkheid om op vestigingsniveau te kwalificeren voor de TEK, zoals dat eerder bij de NOW ook mogelijk was.

4. Pas TEK toe op activiteitniveau

Schadeherstelbedrijven hebben naast hun hoofdactiviteit vaak meerdere secundaire activiteiten binnen hun bedrijf. Een veelvoorkomende secundaire activiteit is de verkoop van auto's. Dat kan leiden tot een relatief hoge omzet, maar kleine marge. Maak het voor bedrijven mogelijk om op basis van hun activiteit, vastgelegd in een accountantsverklaring, aanspraak te maken op de TEK-regeling. In de TVL-regeling is eerder een vergelijkbare ingreep succesvol toegepast.
 
BOVAG-voorzitter Han ten Broeke vroeg eerder deze week, samen met heel veel andere brancheorganisaties, aandacht voor geschetst probleem in een uitzending van RTL Nieuws. Terugkijken kan hier. Vanaf 6:15 minuten.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring