Branche voert campagne tegen kankerverwekkende remmenreiniger

Laatste update 03 november 2022 Leestijd: 2 min

Veel remmenreinigers die in garages en werkplaatsen worden gebruikt zijn kankerverwekkend. En dat hoeft niet, want er zijn op dit moment genoeg veiligere alternatieven op de markt. Daarom starten branchepartijen FOCWA, VACO, BOVAG, RAI en vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie een campagne tegen onveilige en ongezonde remmenreinigers.

Sinds 3 oktober kan elke werkgever of medewerker checken of de remmenreiniger waar hij of zij mee werkt veiliger is via de website www.checkjeremmenreiniger.nl. Mocht de remmenreiniger niet veilig zijn dan wordt aangeraden om met de leverancier op zoek te gaan naar het betere alternatief. 

Doe de check!

Op de website www.checkjeremmenreiniger.nl staat een korte online check om erachter te komen of er in de remmenreiniger kankerverwekkende bestanddelen aanwezig zijn. De check kan binnen een paar minuten worden gedaan. Als er kankerverwekkende bestanddelen in de remmenreiniger zitten, is de werkgever wettelijk verplicht om deze te vervangen door een beter alternatief. 

Sluipend gevaar

Het risico van gevaarlijke stoffen wordt vaak onderschat. Soms wordt de schade van gevaarlijke stoffen snel opgemerkt door bijvoorbeeld huiduitslag, irritatie of pijnlijke ogen. Maar de gevolgen van kankerverwekkende stoffen (CMR-stoffen), die veel gevaarlijker zijn, worden pas op lange termijn opgemerkt en dan is het te laat. Belangrijk dus om werk te maken van het veiliger werken met remmenreinigers.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring