BOVAG-truckdealers verlengen samenwerking met TruckAcademy Eindhoven

Laatste update 20 oktober 2022 Leestijd: 3 min

Opleider Summa Automotive, alle truckdealerbedrijven in Zuidoost-Brabant en Limburg en BOVAG hebben vanmiddag de samenwerking in de TruckAcademy Eindhoven verlengd in een convenant. De ondertekening vond plaats tijdens de opening van de TruckAcademy 2.0: de truckwerkplaats van de toekomst op de Automotive Campus in Helmond. Aad Verkade, branchemanager van BOVAG Truckdealers, had de eer deze hightech werkplaats te openen.

In een convenant is vandaag afgesproken dat de TruckAcademy-partners samen de instroom van nieuwe medewerkers via zowel regulier onderwijs (bol en bbl) als via zij-instroom gaan vergroten. De studenten krijgen naast een leerplan, de kans om buiten de opleiding kennis op te doen. Ook wordt er samen gewerkt aan een lesprogramma zodat er een optimale aansluiting is bij de  praktijk. De deelnemende  bedrijven bieden de student een baangarantie.

Geen steeksleutel maar laptop 

“We versterken elkaar met deze afspraken”, zegt John Pelders van IVECO Schouten in Veghel. “Vroeger was de analyse van problemen eenvoudig: als de uitlaat rookt is het goed. Daar kwam vaak puzzelwerk bij kijken. Onze monteurs zijn echter niet alleen  sleutelaars meer, maar vakmensen die met tablet of laptop problemen aan bedrijfswagens oplossen. Wij zijn heel blij dat we met onderwijs en de hele branche in de regio deze stap voorwaarts zetten.”

Modernste elektronische systemen

Ook directeur Arno Roebbers van NEBIM benadrukt dat de branche flink in ontwikkeling is. “De transitie naar zero-emissie gaat snel, maar onderschat onze huidige dieseltrucks niet; met de huidige emissienormen zijn ze schoner dan menig personenauto, volledig connected en voorzien van de modernste elektronische veiligheidssystemen. We zien derhalve ook het profiel van onze technici veranderen.” Hij noemt het jammer dat bedrijfsauto’s soms in de media worden weggezet als ‘vies en vuil’. “Het enige wat hiermee bereikt wordt is dat minder jongeren voor techniek kiezen, terwijl dit zo'n mooi beroep is.”

Betere aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt

TruckAcademy is een nauwe samenwerking tussen zeven ROC’s in Nederland en regionale (truck)dealerbedrijven, met als doel om de aansluiting tussen het truckonderwijs en de truckbranche te verbeteren. Binnen TruckAcademy Eindhoven werkt Summa Automotive nauw samen met BOVAG en alle dealerbedrijven van bedrijfsauto's in Zuidoost-Brabant en Limburg. De 19 bedrijven hebben samen 46 vestigingen in Zuidoost-Nederland.

Bijscholing leerkrachten door importeurs

Alle importeurs van de zeven truckmerken bieden ondersteuning aan de TruckAcademy door kennis en leermiddelen ter beschikking te stellen. Zo is in het convenant geregeld dat de leerkrachten van de TruckAcademy door de importeurs van de truckmerken jaarlijks worden bijgeschoold op de nieuwste technieken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring