Afzet speed pedelecs groeit

Laatste update 17 oktober 2022 Leestijd: 2 min

Tot en met september zijn er dit jaar 3.303 nieuwe speed pedelecs geregistreerd, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Dat is een stijging van bijna 7,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021, maar in vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2020 betekent het een daling van ruim 12 procent.

De afzet van speed pedelecs schommelt in de eerste negen maanden van een kalenderjaar al jarenlang steevast tussen grofweg 2.500 en 3.500 stuks. In tegenstelling tot de ‘normale’ elektrische fietsen is er (nog) geen sprake van massale adaptatie door het grote publiek, naar alle waarschijnlijkheid mede door de verkeersregels. Zo moet met een speed pedelec in de bebouwde kom op de rijbaan worden gereden in plaats van op het fietspad. Afgelopen september werden 386 nieuwe speed pedelecs geregistreerd en dat was zo’n 14,5 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. In augustus lag het verkoopniveau met 368 stuks juist bijna een kwart hoger dan in augustus 2021 en in juli werd ruim 12,5 procent meer afgeleverd.   

48 procent voor marktleider

Stromer steekt qua marktaandeel met kop en schouders boven de rest uit, aangezien bijna de helft van alle nieuwe speed pedelecs dit jaar van dat merk is (ruim 48 procent). Op grote afstand volgen Gazelle, Riese&Muller en Klever met elk rond de 10 procent aandeel in de totale verkoop. Qwic completeert de top-vijf met bijna 5 procent marktaandeel. De occasionverkoop groeide bij de vakhandel in de eerste drie kwartalen weliswaar met zo’n 22 procent ten opzichte van een jaar geleden, met 741 verkochte exemplaren is deze markt nog zeer bescheiden van omvang. In totaal stonden er afgelopen 1 oktober 31.235 speed pedelecs in Nederland geregistreerd, oftewel bijna 12.500 meer dan op 1 januari 2020. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring