UWV vereenvoudigt WIA-beoordeling voor 60-plussers

Laatste update 22 november 2022 Leestijd: 2 min

WIA-aanvragen van 60-plussers worden tot 1 januari 2024 in principe behandeld op basis van schriftelijke informatie. Zij zullen niet meer standaard gezien worden door een verzekeringsarts. Dit is een tijdelijke maatregel en duurt tot 1 januari 2024. Dat is besloten om de achterstand bij het UWV weg te werken. Een normale behandeling blijft op verzoek mogelijk. 

Medewerkers die na twee jaar ziekte nog arbeidsongeschikt zijn, kunnen bij het UWV een WIA-uitkering aanvragen. Op dit moment komen er meer aanvragen binnen dan het UWV aankan. Om de achterstand weg te werken, is besloten de beoordeling te vereenvoudigen zodat werkgevers en medewerkers sneller duidelijkheid krijgen over de WIA-aanvraag. Zowel de werkgever als de medewerker moeten instemmen met de vereenvoudigde behandeling wanneer de medewerker hiervoor in aanmerking komt. U kunt ook om een normale behandeling vragen.  

Voor wie geldt de vereenvoudigde behandeling? 

De vereenvoudigde behandeling geldt voor 60-plussers van wie de WIA-uitkering zou moeten starten tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2023, of van wie de WIA-aanvraag voor 1 oktober 2022 is afgewezen, maar er sprake is van een verslechterde gezondheid en dus een nieuwe aanvraag heeft ingediend.

Daarnaast geldt de vereenvoudigde aanvraag niet voor medewerkers van wie de bedrijfsarts aangeeft dat de medewerker niet meer kan werken en dus geen benutbare mogelijkheden heeft. In dat geval zal de verzekeringsarts de aanvraag zoals gebruikelijk beoordelen. 

Extra uitkeringslasten worden niet doorberekend aan (voormalig) werkgever 

Een van de voorwaarden van de tijdelijke vereenvoudiging is dat niemand door de maatregel benadeeld mag worden. Een medewerker mag geen lagere WIA-uitkering krijgen dan dat hij had gekregen bij een volledige behandeling. En voor de werkgever betekent dit dat het UWV de mogelijk extra uitkeringslasten of premies niet doorberekent aan de werkgever die te maken krijgt met de vereenvoudigde beoordeling. De uitkeringslasten voor de maatregel worden gefinancierd uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en blijven hierdoor buiten de gedifferentieerde premielasten en buiten de lasten van eigenrisicodragers. 

Vragen? 

Heeft u vragen over de WIA? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring