Overwerk en meerwerk, verschillen en regels

Laatste update 04 november 2022 Leestijd: 3 min

In deze tijden van arbeidsmarktkrapte kan het een uitdaging zijn om de planning rond te krijgen. Overwerk of meerwerk kan dan uitkomst bieden. Toch is regelmatig langer dan het dienstrooster werken niet verstandig. Het brengt onder andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Welke spelregels geeft de cao MvT rond overwerk/meerwerk? 

Het is mogelijk om met een medewerker af te spreken dat er in een week meer uren worden gewerkt dan de afgesproken of ingeroosterde uren. Dat zijn meeruren of overuren. Bij een fulltimer zijn die extra uren overuren. Zolang er onder de 38 uur per week wordt gebleven, zijn de extra uren van een parttimer meeruren. Het verschil tussen meerwerk en overwerk is belangrijk bij de beloning. Hier leest u daar meer over.   

Wanneer mogelijk?

De cao geeft als hoofdregel dat langer werken dan afgesproken niet verplicht kan worden, het gaat in overleg. Hierop zijn twee uitzonderingen: En in sommige gevallen kan het toch verplicht worden. Dat is in de volgende 2 situaties:  
 • in een periode van 4 weken mag een medewerker verplicht worden maximaal 10 uur langer werken 
  • als dat past binnen de Arbeidstijdenwet en 
  • er wordt verwacht dat u rekening houdt met de persoonlijke situatie van de medewerker 
 • bij calamiteiten 
Voor jongeren onder de 18 én van medewerkers van wiens gezondheid dat niet toelaat is extra werken nooit te verplichten. Tot 1 januari 2023 geldt dat verbod op overwerk/meerwerk ook voor medewerkers van 55 jaar en ouder. Maar voor die laatste groep gaan de regels volgend jaar veranderen.  

Overwerk voor werknemers van 55 jaar en ouder per 1 januari 2023 

Per 1 januari 2023 is de hoofdregel dat u een medewerker die op of na 1 jan 2023 de leeftijd van 55 jaar of ouder heeft: 
 • in een periode van 4 weken maximaal 5 uur langer mag laten werken 
  • als dat past binnen de Arbeidstijdenwet en
  • er wordt verwacht dat u rekening houdt met de persoonlijke situatie van de medewerker 
Als de medewerker al voor 1 januari 2023 55 jaar of ouder was, geldt deze regeling alleen met instemming van de medewerker. 

Cao-boekje ontvangen? 

De precieze afspraken kunt u nalezen in de cao. Een digitaal cao-boekje is hier vinden. Heeft u liever een papieren exemplaar? Bij BOVAG kunt u via deze link boekjes voor de cao Motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf én de cao Tankstations en Wasbedrijven aanvragen. 

Vragen? 

Heeft u vragen over overwerk? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring