Dit jaar een derde meer nieuwe autotransporters afgeleverd

Laatste update 07 november 2022 Leestijd: 2 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC valt op te maken dat er dit jaar 1.812 nieuwe aanhangwagens voor het vervoer van voertuigen -oftewel autotransporters c.q. autoambulances- zijn geregistreerd. Dat is een stijging van 33 procent ten opzichte van de eerste 10 maanden van 2021.

In totaal werden tot en met oktober 20.513 nieuwe aanhangwagens afgeleverd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar betekent dat een daling van 10 procent; destijds ging het om 22.885 registraties. In tegenstelling tot de toename in afgeleverde autotransporters, daalde het aantal nieuwe paardentrailers met 27 procent tot 1.371 stuks. Ook werden er minder aanhangwagens voor het vervoer van bouwmaterieel en minder boottrailers afgeleverd. In deze categorieĆ«n bedroeg de daling respectievelijk 20 procent tot 2.665 stuks en 12 procent tot 1.490 exemplaren. Hapert is marktleider in de aanhangwagenbranche met een aandeel van bijna 15 procent in de eerste 10 maanden van 2022, gevolgd door Anssems met ruim 10 procent en Henra met bijna 10 procent. Hulco, Saris en Eduard completeren de top-6, die identiek is aan een jaar geleden. Op de zevende plek in de officiĆ«le statistieken volgt overigens nog het merk ‘Henra Aanhangwagens’ met een marktaandeel van 3,3 procent en dat moet al dan niet worden opgeteld bij nummer 2 ‘Henra’. 

Occasions min 5 procent

Qua occasionverkoop realiseert de vakhandel een redelijk stabiele afzet in vergelijking met een jaar geleden. In de eerste 10 maanden van 2022 werden 9.237 gebruikte aanhangwagens afgeleverd, oftewel zo’n 450 stuks of 5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de occasionmarkt pluste de verkoop van autotransporters en wel met 13 procent, tot 682 exemplaren. De afzet van tweedehands boottrailers daalde 4 procent, die van wagens voor bouwmaterieel met 6 procent en er werden tevens 17 procent minder gebruikte paardentrailers verkocht. Net als bij de nieuwverkoop zijn Hapert, Anssems en Henra dit jaar de populairste merken. Saris en Humbaur zijn de nummers 4 en 5 en zodoende is die top-5 voor de ocasionmarkt hetzelfde een jaar geleden.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring