Daling occasionimport houdt aan

Laatste update 08 november 2022 Leestijd: 2 min

Ten opzichte van de eerste 10 maanden van 2021 werden er dit jaar ruim 36.000 -oftewel 14,7 procent- minder gebruikte personenauto’s geïmporteerd. Afgelopen oktober daalde de occasionimport met 27,5 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC.

Het importtotaal van vorig maand is het laagste voor een oktobermaand sinds 2018 en het is na september (18.894 geïmporteerde occasions) het laagste aantal van alle maanden in 2022. Desondanks betreft het totale aantal importoccasions dit jaar tot en met oktober met 210.986 stuks na 2021 nog immer het hoogste aantal ooit. Bovendien is het pas de tweede keer dat er na 10 maanden in een jaar meer dan 200.000 tweedehands auto’s zijn ingevoerd. De cijfermatige ontwikkeling zou erop kunnen duiden dat enerzijds de vraag naar occasions in Nederland is afgekoeld en anderzijds het steeds lastiger is om in het buitenland de juiste auto’s te vinden. Immers, in heel Europa is er nu veel vraag naar occasions, aangezien de nieuwverkopen vrijwel overal nog steeds achterlopen. 

Dieselimport blijft overeind

Ondanks alle berichtgeving over diesels blijft deze categorie auto’s in de import ten opzichte van een jaar geleden redelijk overeind. Dit jaar werden er tot en met oktober bijna 20.500 dieselauto’s geïmporteerd en dat betekende een marktaandeel van 9,7 procent. Een jaar geleden bedroeg het aandeel van diesel in de import 9,9 procent, goed voor ruim 24.500 exemplaren. Benzineauto’s waren vorig jaar nog verantwoordelijk voor ruim driekwart van alle importoccasions en dat aandeel is dit jaar gedaald tot iets meer dan 63 procent. Hybrides -met en zonder stekker- hebben een importaandeel van bijna 19 procent, waar dat vorig jaar nog 11 procent was. Van de volledig elektrische modellen werden er in de eerste 10 maanden van dit jaar meer dan 16.000 geïmporteerd, oftewel 7,8 procent van alle import. Een jaar eerder was het aandeel nog slechts 3 procent en in absolute aantallen steeg de EV-import met maar liefst 120 procent. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring