Verbod op gratis wegwerpartikelen per juni 2023

Laatste update 19 mei 2022 Leestijd: 2 min

Verkoopt u koffie, thee of afhaalsnacks of -maaltijden voor onderweg? Hou er dan rekening mee dat u vanaf juli 2023 niet meer gratis wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen mag meegeven aan uw klant. Goed om nu alvast over na te denken want u moet uw klant een herbruikbaar alternatief bieden. Vanaf 2024 mogen deze wegwerpartikelen ook niet meer worden gebruikt voor consumptie ter plaatse. Dus ook niet in showrooms wanneer u uw klant daar een kopje koffie aanbiedt.

Deze maatregel wordt genomen om te voorkomen dat we dagelijks 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggooien zoals dat nu het geval is in Nederland. Het moet milieuvervuiling, waaronder de groeiende ‘plastic soep’ in de oceanen, terugdringen. Het ministerie van Milieu verwacht dat deze stap het gebruik van wegwerpplastic met veertig procent zal doen afnemen. Let op: gebruikt u kartonnen bekertjes? Controleer dan of ze niet zijn afgewerkt met een plastic laagje aan de binnenkant want in dat geval vallen ook die binnen de nieuwe plastic-regels.

Doorberekenen

Wilt u nog wel plastic bekertjes en bakjes willen blijven gebruiken, dan moet uw klant daar apart voor betalen. Hoeveel hij moet betalen, bepaalt u zelf. Het kabinet geeft als richtlijn 25 cent voor een beker, 50 cent voor een maaltijd en 5 cent voor voorverpakte groente, fruit, noten en zaken als suiker, zout, melk en zoetjes. De verpakkingskosten moeten apart op de bon worden vermeld en mogen niet in de prijs van het product worden verwerkt.

Alternatief

Het alternatief dat u kunt bieden, is bijvoorbeeld herbruikbare verpakking, de klant eigen verpakking laten meenemen of wegwerpverpakkingen zonder plastic aanbieden. Voor eten dat u ter plaatse serveert, kunt u kiezen voor keramiek servies. Hou er wel rekening mee dat u uw klant altijd een herbruikbaar alternatief moet bieden.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring