Nieuwe betaalpassen van Mastercard en Visa: is uw betaalautomaat er klaar voor?

Laatste update 03 mei 2022 Leestijd: 3 min

Alle Nederlandse Maestro- en V Pay-pinpassen worden vanaf 2023 vervangen door de Debit Mastercard en Visa Debit. Met deze passen kan makkelijker online of in winkels in het buitenland worden betaald. Voor het eind van 2022 moeten alle betaalautomaten van (toonbank)ondernemers Debit Mastercard en Visa Debit accepteren. Daarnaast moeten klanten ook met Maestro en V Pay kunnen blijven betalen. De meeste betaalautomaten kunnen met een software-update geschikt gemaakt worden. Bij een klein aantal is vervanging nodig.  

Banken of betaalinstellingen benaderen ondernemers waarmee ze een pincontract hebben over de aanpassing van het contract. Elke bank doet dat op zijn eigen manier, maar wel met de planning in het achterhoofd dat alles in 2022 geregeld moet zijn. Rabobank en ING hebben informatie op hun website staan over het nieuwe contract. Zij hebben aangegeven dat de tarieven voor de nieuwe passen gelijk zijn als voor Maestro en V Pay. 

Upgraden of vervangen betaalautomaten

De meeste betaalautomaten kunnen via een software-update geschikt worden gemaakt voor debitkaart-acceptatie. Hier zorgt de leverancier van uw betaalautomaat voor en daar merkt u vrijwel niets van. Betaalautomaten die op 1 januari 2022 de normale uiterste gebruiksdatum nog niet hebben overschreden, hoeven niet vervangen te worden. Automaten die ouder zijn dan dat (10 procent van alle terminals), kunnen helaas niet geüpgraded worden. Het gaat om de volgende typen betaalautomaten die vervangen moeten worden: 
  • Vx570-Vx820
  • Vx570 /Vx810
  • Vx670
  • VX825 ITS
  • OPP-B50
  • OPP-C60
  • OPM-C60
  • OMNI2250
  • OMNI3750
Dit zijn vooral CCV-automaten. Bekend is dat CCV sinds eind vorig jaar aanbiedingen voor vervanging doet. Wilt u weten of u klaar bent voor de nieuwe betaalkaarten? Doorloop dan deze checklist van PIN.NL

Uw klanten merken niks van de overgang, zij krijgen in de loop van de komende jaren vanzelf een nieuwe betaalpas toegestuurd.  Klik op de onderstaande afbeelding om de infographic te vergroten.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring