Minder nieuwe caravans en campers afgeleverd 

Laatste update 13 mei 2022 Leestijd: 2 min

In de afgelopen vier maanden werden in Nederland 3.804 nieuwe caravans en campers geregistreerd en dat is ruim 9 procent minder dan in dezelfde periode in 2021. Volgens de cijfers van BOVAG en RDC volgde op afzetstijgingen in januari en februari een daling in zowel maart als april. 

Waar een jaar geleden nog meer dan 1.200 nieuwe kampeerauto’s werden afgeleverd in de eerste vier maanden, waren dat er in 2022 nog maar 921. Desondanks is dat na 2021 het hoogste aantal ooit voor deze periode in een kalenderjaar. In januari was sprake van een bescheiden stijging ten opzichte van januari 2021, maar in februari, maart en april werden dalingen van respectievelijk 19, 21 en 35 procent genoteerd. Net als bij personenauto’s kampt ook de camperbranche met leveringsproblemen door enerzijds de grote vraag in heel Europa en anderzijds onder andere de chiptekorten bij fabrikanten.

Caravans min 3 procent

Tot en met april bedroeg het aantal registraties van nieuwe caravans 2.883, oftewel zo’n 3 procent minder dan in de eerste vier maanden vorig jaar. In januari en februari steeg de afzet met respectievelijk 52 en 16 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl in maart ruim 6 procent minder nieuwe caravans werden afgeleverd en in april 13 procent minder. De fabrikanten worden steeds vaker geconfronteerd met leveringsproblemen voor diverse onderdelen, waardoor caravans niet afgebouwd en dus ook niet afgeleverd kunnen worden. De populairste caravanmerken tot en met april waren traditiegetrouw de Duitse zustermerken Hobby (met 20 procent marktaandeel) en Fendt (18 procent). Op ruime afstand volgen Dethleffs (11,5 procent), Knaus (10 procent) en Eriba (8,5 procent), waarmee de top-5 volledig uit Duitse merken bestaat, die bovendien twee derde van de nieuw-markt bedienen. Het Sloveense Adria is op nummer 6 sowieso de enige caravanfabrikant van buiten Duitsland in de top-10 van bestverkochte merken.  

Download de verkoopcijfers van april 2022:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring