BOVAG vraagt Eerste Kamer om mkb-vriendelijk digitaal loket Omgevingswet 

Laatste update 19 mei 2022 Leestijd: 2 min

Op het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet moet ook het mkb hier makkelijk zijn weg in kunnen vinden. Dat is een duidelijke voorwaarde die BOVAG heeft gesteld. Samen met onder andere MKB-Nederland en VNO-NCW heeft BOVAG hier aandacht voor gevraagd bij de Eerste Kamer. BOVAG wil dat het digitale meld- een aanvraagsysteem met alle benodigde functionaliteiten is ingericht en werkt voordat de wet in werking treedt. 

Hannie Stappers, manager Public Affairs bij BOVAG: “We willen niet dat onze leden dure adviseurs moeten inschakelen, maar dat er een werkend en compleet systeem komt, mkb-proof.” Nadat de Tweede Kamer al eerder akkoord was gegaan met de inwerkingtreding op 1 januari 2023 (na diverse malen uitstel) is het nu de taak aan de Eerste Kamer om erop toe te zien dat dit ordentelijk gebeurt. De Eerste Kamer gaat waarschijnlijk in juni hierover beslissen. 

Wanneer u een vergunning nodig heeft voor bijvoorbeeld een verbouwing, heeft u binnenkort een omgevingsvergunning nodig. Die vergunning of melding moet u aanvragen / doen in een digitale omgeving die voor het mkb het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) heet. Dit systeem is cruciaal om straks, als de Omgevingswet is ingevoerd, ook te kunnen checken wat de algemene milieu- en brandveiligheidsvoorschriften zijn op de bedrijfslocatie, welke ontwikkelingen er plaatsvinden in de nabijheid van de bedrijfslocatie, en dus het voor het doen van meldingen en/of vergunningaanvragen.  

Pilot 

“BOVAG heeft meerdere DSO-pilots gedaan om mee te denken en om te komen tot een goed werkende en mkb-vriendelijke DSO”, zegt Hannie Stappers. “Het laatste jaar trekken we daarin ook intensief op met collega mkb-brancheorganisaties waaronder: de Koninklijke Metaalunie, NRK, NBOV, Vereniging ION en VVVF. Allemaal vertegenwoordigers van toekomstige, veelal incidentele, maar zeker niet minder belangrijke DSO-gebruikers. Omdat er nog een hele slag geslagen moet worden om voor 1 januari 2023 een mkb-vriendelijk DSO te hebben, heeft BOVAG het voortouw genomen om samen met vermelde collega brancheorganisaties - via MKB-Nederland en VNO-NCW - daar aandacht voor te vragen bij de Eerste Kamer." 

Uiteraard houdt BOVAG u op de hoogte van de vorderingen hierin. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring