Verdere versoepelingen coronamaatregelen 15 maart 2022 

Laatste update 15 maart 2022 Leestijd: 2 min

Het thuiswerkadvies vervalt, mondkapjes zijn per 23 maart niet meer verplicht in het OV en wanneer iemand is geboosterd of zelf ziek is geweest, geldt geen quarantaineplicht nadat deze persoon in de buurt is geweest van iemand met corona. Let op: zelfquarantaine is daardoor in sommige gevallen geen geldige reden meer voor ziekmelden.

Deze verdere versoepelingen werden vandaag aangekondigd in een persmoment met minister Kuiper. Wat hetzelfde blijft, is dat wanneer iemand klachten heeft deze thuis blijft en een zelftest doet. Bij een positieve uitslag maakt u een afspraak bij de GGD en gaat u minimaal vijf dagen in isolatie. U mag weer naar buiten wanneer u 24 uur klachtenvrij bent. Preventief testen is niet meer nodig, ook niet voor leerlingen, studenten en onderwijzend personeel. Het thuiswerkadvies vervalt, maar werkgevers wordt gevraagd hybride werken blijvend te stimuleren. 

Quarantaine soms geen geldige reden tot ziekmelding 

Nu quarantaine een advies is en geen verplichting, is het op basis van de huidige regels geen geldige reden tot ziekmelding wanneer iemand: 
  • Langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad 
  • In het jaar 2022 positief is getest en is hersteld 
  • Jonger is dan 17 jaar 
  • 18 jaar of ouder is én leerling is op het voortgezet onderwijs 
Kijk voor andere versoepelingen bij bijvoorbeeld reizen of evenementen op rijksoverheid.nl

Vervolg 

Het aantal coronabesmettingen neemt toe, maar het aantal mensen dat door deze ziekte op de intensive care komt is nog altijd beperkt. Daarom is gekozen voor verdere versoepelingen en gelden er voornamelijk nog de basisadviezen.  

Er is geen nieuw weegmoment gepland, het kabinet heeft laten weten de situatie in de gaten te houden. 

Lange termijn 

Voor het Covid-beleid op lange termijn komt het kabinet binnenkort met twee brieven. De eerste is een zienswijze van het kabinet op toekomstige maatregelen. De tweede brief gaat over het steunpakket. Hierin staat bijvoorbeeld hoe wordt omgegaan met terugbetalingen van te veel ontvangen NOW en met belastinguitstel. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring