Verbond van Verzekeraars adviseert schadeverzekeraars om oproep van FOCWA en BOVAG tot compensatie van hoge energieprijzen welwillend te beoordelen 

Laatste update 29 maart 2022 Leestijd: 3 min

Het Verbond van Verzekeraars erkent de zorgelijke situatie waarin de schadeherstelsector zich door de extreem hoge energieprijzen momenteel bevindt. Het Verbond roept haar leden (de individuele verzekeraars) daarom op "het voorstel van de FOCWA / BOVAG en de achterliggende informatie over de impact van de gestegen energieprijzen welwillend te beoordelen", zo staat in een brief van het Verbond aan zijn leden te lezen.

Die oproep komt na gesprekken van FOCWA en BOVAG met het Verbond over de penibele situatie waarin schadeherstellers zich bevinden. FOCWA en BOVAG zijn zeer content met deze oproep van het Verbond van Verzekeraars aan de schadeverzekeraars.

Recent zijn FOCWA en BOVAG een actie gestart om compensatiemaatregelen te bewerkstelligen voor alle autoschade-, autoruit- & camper- en caravanservicebedrijven. Zo pleiten wij in politiek Den Haag naast generieke steunmaatregelen voor een verlaging voor het MKB van de energiebelasting en de verlaging -en op termijn opheffing- van de opslag duurzame energie (ODE).

Aan verzekeraars en leasemaatschappijen vragen we om een tijdelijke energiekostenvergoeding in te voeren zowel voor autoschade-, autoruit- als caravan- & camperbedrijven. Daarnaast roepen we hen op om in de toekomst aan contracten altijd een crisisparagraaf toe te voegen, die ruimte biedt om op basis van crises maatregelen te nemen

Impact gestegen energiekosten

Om ons verzoek te onderbouwen, hebben we een modelberekening laten maken die de impact van de gestegen energiekosten op een schadeherstelbedrijf aantoont.

Het Verbond van Verzekeraars erkent nu de bezorgdheden uit de schadeherstelsector. En roept zijn leden (de individuele verzekeraars) daarom op om het voorstel van FOCWA en BOVAG en de achterliggende informatie over de impact van de gestegen energieprijzen welwillend te beoordelen voor bedrijven met een (langlopend) contract. Let op: voor bedrijven zonder contracten geldt sowieso dat zij de impact van de stijgende energiekosten kunnen doorrekenen.

FOCWA en BOVAG bieden ondersteuning aan schadeherstelbedrijven

De verwachting is nu dat schadeverzekeraars in gesprek gaan met schadeherstelbedrijven. FOCWA en BOVAG zullen hun leden waar nodig en mogelijk ondersteuning bieden bij deze gesprekken met schadeverzekeraars over de tegemoetkoming van de hoge energieprijzen.

Let wel: noch het Verbond van Verzekeraars noch FOCWA en BOVAG mogen vanwege mededingingswetgeving uitspraken doen over prijs- en/of tarieven. Individuele verzekeraars dienen dus zelf te bepalen of en hoe zij het schadeherstelbedrijf tegemoet komen. Naast verzekeraars blijven we het gesprek aangaan met leasemaatschappijen en hun koepelorganisatie. 

Vragen

Voor vragen: mail of bel BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl / 030-6595300.
Daarnaast kunt u contact opnemen met branchemanager Frank Ruygrok of uw BOVAG-adviseur.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring