Tijdelijke regeling Rijkswaterstaat voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs

Laatste update 03 maart 2022 Leestijd: 2 min

Rijkswaterstaat heeft een tijdelijke regeling opgezet om Oekraïense vrachtwagenchauffeurs bij te staan in geval van pech, ongeval of stranding. Door de situatie in Oost-Europa zijn vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne niet in staat om geld op te nemen of gebruik te maken van een creditcard. Daardoor kunnen ze niet altijd bij pech of een ongeval de kosten voor pechverplaatsing of berging voldoen. Rijkswaterstaat komt dan in deze kosten tegemoet. 

Rijkswaterstaat werkt tot nader order volgens protocol B02, regulier proces; behoudens betaling aan de berger. Dat betekent: 
  • Bij strandingen/pechgevallen met een trekkend voertuig met kenteken uit Oekraïne, en chauffeur uit dit land: veiligheid voorop, voertuig regulier laten verplaatsen via CMV, OVD informeren en de bergingskosten en pechverplaatsing voor rekening van Rijkswaterstaat. Geen beslag leggen op voertuigen.
  • Ongevallen: reguliere werkwijze, alleen bij voertuigen uit Oekraïne de kosten vanuit de wegbeheerder voldoen en neerleggen bij CD afdeling juridische zaken. 
Rijkswaterstaat past het recht van retentie niet toe bij trekkende voertuigen met chauffeurs uit Oekraïne. Het voertuig wordt bij voorkeur op openbaar terrein geplaatst. Rijkswaterstaat wil de bergers en chauffeurs niet in een onmogelijke situatie brengen. Er wordt geen proactieve ondersteuning aan chauffeurs uit Oekraïne geboden voor het verstrekken van voedsel, drinken of brandstof. Primair wordt uitgegaan van zelfredzaamheid.

Deze werkwijze is afgestemd met TLN, vereniging Vaco en VBM.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring