Nieuwe voorwaarden van BOVAG Energiesystemen en Revisie: gebruikt u ze al?

Laatste update 03 maart 2022 Leestijd: 4 min

Vorige week heeft uw branchemanager Michel Voorwinde u een e-mail gestuurd met de nieuwe particuliere en zakelijke voorwaarden van uw afdeling. Daarin gaf hij ook uitleg over waarom de afdeling nieuwe voorwaarden gebruikt, en welke wijzigingen er zijn ten opzichte van de oude voorwaarden. Mocht u de nieuwe voorwaarden nog niet hanteren, dan verzoeken we dat alsnog te doen. U downloadt de voorwaarden op mijn.bovag.nl via de links in dit bericht.

Met de komst van de VIV-leden die overgestapt zijn naar BOVAG Energiesystemen en Revisie, bleek dat de algemene voorwaarden zoals we die kenden niet meer aansloten bij alle leden. In overleg met een klankbordgroep zijn de voorwaarden verrijkt door de juridische dienst van BOVAG. Aan u een dringend verzoek om bijgaande nieuwe voorwaarden te hanteren. Deze voorwaarden zijn niet alleen door de leden van de nieuwe afdeling Energiesystemen en Revisie te gebruiken, maar ook door de leden van DCR. Wanneer de particuliere voorwaarden tweezijdig gaan worden (dus uitonderhandeld zijn onder de SER-paraplu zodat de klant naar de Geschillencommissie kan) is het een voordeel dat ze gedeeld worden met leden van andere afdelingen. Dat scheelt te zijner tijd ook in de kosten.

Download hier de particuliere voorwaarden

Download hier de zakelijke voorwaarden

Download hier de zakelijke voorwaarden Onderhoud

Wijzigingen particuliere voorwaarden 

De grootste wijziging in deze voorwaarden is dat er geen commerciële BOVAG Garantie meer wordt gegeven aan de klant. Dit op verzoek van de branche. Het blijkt in de praktijk lastig te zijn om de risico’s die (de BOVAG Garantie op) uw dienstverlening met zich meebrengt verzekerd te krijgen. Uit de Nederlandse wet volgt nog steeds wel dat een ondernemer in moet staan (oftewel ‘garant’ moet staan) voor het werk dat hij levert of het onderdeel dat hij verkoopt. Commerciële garantie (die er dus nu niet meer is) zou een aanvulling hebben gevormd op deze aansprakelijkheid. Deze wettelijke aansprakelijkheid blijft bestaan en wordt uitgelegd en omschreven in de particuliere voorwaarden. Uw aansprakelijkheid wordt wegens de particuliere voorwaarden en de wet gebaseerd op regels van non-conformiteit (oftewel wettelijke garantie) en het aannemen van werk.

Download hier de particuliere voorwaarden

Wijzigingen zakelijke voorwaarden

Net als bij de particuliere voorwaarden is de grootste wijziging bij de zakelijke voorwaarden dat er geen commerciële BOVAG Garantie meer wordt gegeven aan de klant. Dit is eruit gehaald op verzoek van de branche. Het blijkt in de praktijk lastig te zijn om de risico’s van het ondernemen verzekerd te krijgen. In de Nederlandse wet staat wel dat een ondernemer in moet staan voor het werk dat hij levert (en wel in de regels van aanneming van werk). Als u een onderdeel verkoopt kunt u bij de zakelijke klant wel de non-conformiteit uitsluiten, en dit is in de zakelijke voorwaarden dan ook geregeld.

Download hier de zakelijke voorwaarden

Zakelijke voorwaarden Onderhoud

Deze set voorwaarden is overgenomen van de VIV en vrijwel ongewijzigd. De voorwaarden zijn van toepassing bij preventief en correctief onderhoud. 

Download hier de zakelijke voorwaarden Onderhoud

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van de nieuwe voorwaarden? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 - 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl. Heeft u vorige week geen e-mail ontvangen over de nieuwe voorwaarden? Mail dan naar energiesystemenenrevisie@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring