Informatiesessie scooterdealers gemist? Bekijk hier de sessie en belangrijkste punten

Laatste update 02 maart 2022 Leestijd: 3 min

BOVAG organiseerde op 24 februari een online informatiesessie om scooterdealers bij te praten over actuele zaken, zoals de landelijke helmplicht, het omkeuren van snorfietsen en de elektrificatie van snorfietsen. De online bijeenkomst werd gehouden om te delen wat er in de politiek besproken wordt en welke zaken er de komende jaren op u af komen. U kunt deze sessie terugkijken. Daarnaast vindt u de belangrijkste punten in de presentatie. 

De onderwerpen die zijn besproken tijdens de informatiesessie in het kort:

Landelijke helmplicht snorfietsers

Naar verwachting gaat de helmplicht voor snorfietsers in op 1 september 2022, met een mogelijke vertraging tot 2023. Er volgt nog een laatste overleg in de Tweede Kamer hierover, dan moet de Raad van State hier nog een besluit over nemen en volgt de publicatie in de Staatscourant. Tussen publicatie en invoering moet zes maanden zitten. De minister heeft aangegeven dat er geen overgangsperiode is na de invoering. Er zijn zorgen bij de industrie en retail dat er onvoldoende helmen beschikbaar zijn. Dit is aangekaart bij het ministerie. 

Omkeuren snorfiets naar bromfiets

BOVAG krijgt het signaal van leden dat klanten geen helm op een snorfiets willen gaan dragen en kijken naar de mogelijkheid om naar een bromfiets te switchen. Het omkeuren van een snorfiets naar bromfiets duurt op het moment lang door de wachttijden bij de RDW. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid of RDW-erkende dealers kunnen omkeuren, om zo de RDW te ontlasten. 

Klimaatakkoord en elektrificatie

In het Klimaatakkoord is het doel geformuleerd om vanaf 2025 alleen nog elektrische snorfietsen nieuw te verkopen, voor bromfietsen is dat per 2030. Er ligt momenteel een pakket aan maatregelen op tafel om dit te stimuleren. Er wordt gesproken over (financiële) stimulering voor snorfietsrijders om over te stappen op elektrisch, een promotiecampagne voor consumenten en voorlichting en trainingen aan dealers. 

Plannen G4-gemeenten

Amsterdam loopt voor op de Nederland als het gaat om uitstootvrij vervoer. De ambitie is daar om per 2025 de hele gemeente volledig uitstootvrij te maken als het gaat om brom- en snorfietsen en goederenvervoer. Dat zorgt voor onrust bij dealers en vragen van klanten. BOVAG is tegen de onduidelijkheid en zet zich in tegen een lappendeken aan lokale regels. 

Brandveilige accukluizen

BOVAG heeft met Bovemij en de BOVAG Ledenwinkel onderzoek gedaan naar geschikte accukluizen voor lithium-ion accu’s. Er zijn nu drie accukluizen te koop bij de BOVAG Ledenwinkel die voldoen aan de wettelijke richtlijnen en verzekeringsvoorwaarden van Bovemij. Kijk daarvoor op de website van de BOVAG Ledenwinkel

Download de presentatie:Kijk hier de informatiesessie terug (exclusief voor leden)

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring