Hoogste bromfietsverkoop sinds 2010, elektrisch dominant 

Laatste update 07 maart 2022 Leestijd: 2 min

Het aantal nieuwe bromfietsen heeft in januari en februari met 5.283 het hoogste niveau bereikt sinds 2010, toen er 5.510 in de eerste twee maanden van het jaar werden geregistreerd. Elektrische brommers zijn voor het eerst goed voor meer dan de helft van de totale registraties.  

Onder invloed van de aanstaande helmplicht voor snorfietsers die na de zomer van dit jaar van kracht zal worden, groeit de interesse in nieuwe brommers ten koste van de snorfietsmodellen. De stijging in de bromfietsverkoop ten opzichte van de eerste twee maanden van 2021 bedraagt maar liefst 75 procent. Destijds waren de showrooms van tweewielerbedrijven overigens noodgedwongen gesloten vanwege de corona-lockdown. In de bromfietscijfers zitten circa 470 nieuwe speed pedelecs opgesloten (vorig jaar circa 400), die vanwege het gele kenteken eveneens als brommer worden geregistreerd. 

56 procent elektrisch

Het aantal nieuwe elektrische brommers (inclusief speed pedelecs) steeg met 122 procent, van 1.335 stuks in januari en februari 2021 naar 2.962 in de afgelopen twee maanden. Daarmee is de elektrische variant voor het eerst dominant in de verkoopcijfers en goed voor 56 procent van alle nieuwe bromfietsen. Een derde van alle nieuwe elektrische bromfietsen werd door particulieren aangeschaft, terwijl verhuurbedrijven 29 procent daarvan aanschaften en leasemaatschappijen 27 procent. De klein-zakelijke markt was goed voor 9 procent van alle nieuwe e-brommers.

Snorfietsverkoop duikelt

De markt voor nieuwe snorfietsen daalde van 5.964 exemplaren vorig jaar in januari en februari naar 3.486 dit jaar, oftewel een min van bijna 42 procent. Net als een jaar geleden was bijna 4 op de 10 nieuwe snorfietsen elektrisch aangedreven. 70 procent daarvan werd aangeschaft door particulieren en 20 procent door de klein-zakelijke markt, terwijl 8 procent was bestemd voor verhuurders. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring