Examen bevoegdheidsverlenging apk-keurmeester verandert

Laatste update 07 maart 2022 Leestijd: 2 min

Apk-keurmeesters die een examen afleggen om hun bevoegdheid te verlengen, krijgen vanaf eind Q1 van 2022 te maken een aantal wijzigingen. Theorie en praktijk wordt gesplitst en voor alle blokken moet een voldoende worden gehaald om te slagen. Het is voor apk-keurmeesters dus belangrijk om goed voorbereid naar het examen te gaan. 

Het splitsen van theorie en praktijk geeft examenkandidaten meer inzicht in de behaalde resultaten van het praktijkgedeelte. Dit is volgens het IBKI een wens van de deelnemers. 

Voldoende voor alle onderdelen

De normering voor het examen verandert niet. Door de splitsing van praktijk en theorie is compensatie binnen de vragenblokken niet meer mogelijk. Men moet alle zes de vragenblokken van het examen met een voldoende afsluiten. Wanneer minimaal zeventig procent van de vragen uit ieder blok goed is beantwoord, krijgt de examenkandidaat een voldoende (5,5). Vrijstelling en compensatie van de verschillende onderwerpen is niet mogelijk. 

Het IBKI zegt over deze wijziging: “Voor de keurmeesters die voorheen met goede cijfers slaagden voor het examen Bevoegdheidsverlenging verandert er niet veel. Apk-keurmeesters, die met de hakken over de sloot het examen behaalden, zullen voortaan misschien een tandje moeten bijzetten.” Een goede voorbereiding is dus belangrijk. 

Daarnaast kondigt IBKI aan dat zij op een nieuw afnamesysteem overgaan, dat ook door universiteiten, hogescholen en ROC’s wordt gebruikt. Hierdoor krijgt het examen een iets andere lay-out. De aanpassingen worden vanaf het einde van het eerste kwartaal gefaseerd doorgevoerd. 

Kijk voor meer informatie over de wijzigingen op de website van IBKI.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring