BOVAG installeert eerste van 100 AED’s bij verenigingen in het hele land

Laatste update 24 maart 2022 Leestijd: 4 min

Bij voetbalvereniging DVV in Duiven heeft BOVAG op voordracht van het plaatselijke autobedrijf Nijland kosteloos de eerste van 100 AED’s in het hele land geïnstalleerd. Leden van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven kunnen een defibrillator aanvragen voor hun lokale gemeenschap. BOVAG financiert de aanschaf van de AED inclusief een buitenkast, terwijl het autobedrijf de kosten draagt van installatie bij een clubgebouw, bibliotheek of wijkaccommodatie. 

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat met een elektrische schok het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Het is voor de overlevingskans cruciaal dat een AED op zoveel mogelijk plekken binnen handbereik is. BOVAG heeft daarom het initiatief genomen om de gelden uit de inmiddels opgeheven stichting Goed Bezig aan te wenden voor de aanschaf van 100 AED’s. Binnen die stichting droegen leden van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven jarenlang 50 cent per apk af en de opbrengsten werden gebruikt om landelijke goede doelen, zoals de Johan Cruijff Foundation en het Jeugdsportfonds, te steunen en lokale MVO-projecten te financieren.  

Zorgeloos genieten

De eerste AED werd op 24 maart 2022 in gebruik genomen bij voetbalvereniging DVV in Duiven op voordracht van de gebroeders John en Rob Nijland van BOVAG-lid Autobedrijf Nijland. Deze club telt ruim 1.200 leden en Autobedrijf Nijland is al jarenlang trouwe sponsor. “Het is belangrijk dat iedereen die de club bezoekt zorgeloos kan genieten. Het is mooi dat we daar een bijdrage kunnen leveren, maar tegelijkertijd hopen we natuurlijk dat dit apparaat nooit nodig gaat zijn”, aldus John NIjland. Voorzitter Frank Delleman van DVV: “Trouwe partners als Autobedrijf Nijland zijn onmisbaar en al helemaal als die ook net een stapje extra zetten. De AED hangt nu op een prominente plek, zodat deze in noodgevallen goed bereikbaar is en snel gebruikt kan worden. We zijn de gebroeders Nijland en BOVAG zeer dankbaar voor hun bijdrage aan een veilige sportomgeving.” 

Op de foto (van links naar rechts): Gerard ten Buuren (voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven), Rob en John Nijland (eigenaren Autobedrijf Nijland), Frank Delleman (voorzitter DVV Duiven), Monique Sonneveldt (ProCardio) en Douwe Schaafsma (installateur)

Zelf AED aanvragen

Ondernemers die lid zijn van de afdeling BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven kunnen een AED aanvragen. De voorwaarde qua locatie is dat het een (semi-)openbaar toegankelijke plek betreft met een maatschappelijke functie, waar periodiek veel mensen bij elkaar komen (leden van verenigingen, toeschouwers etc.), bijvoorbeeld het sportpark, de sporthal, het clubgebouw of een gemeenschapshuis waar de fanfare repeteert, de bibliotheek of een school. Het is raadzaam allereerst met het bestuur of de leiding van de beoogde locatie in overleg te treden en uiteraard te controleren of er al een AED aanwezig is. Afhankelijk van de beschikbaarheid bij leverancier ProCardio is het de bedoeling dat de 100 AED’s dit jaar geïnstalleerd worden. De eerste 14 stuks zijn al aangevraagd door autobedrijven die deelnamen aan de stichting Goed Bezig. BOVAG betaalt de kosten van de AED inclusief buitenkast, cijferslot, sponsorbord en 5 jaar onderhoud à 1.495 euro exclusief btw en het betreffende autobedrijf draagt de kosten voor installatie à 395 euro exclusief btw. 

Vraag hier een AED aan  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring