Helmplicht voor snorfietsers gaat op 1 januari 2023 in

Laatste update 01 juli 2022 Leestijd: 2 min

Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat op 30 juni bekendgemaakt. De invoering van de helmplicht moet het aantal verkeersdoden en -gewonden gaan verminderen. Er verandert verder niet aan de andere regels voor snorfietsers. BOVAG is blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is voor ondernemers over de helmplicht, zodat de branche zich kan voorbereiden op de vraag naar helmen. In totaal zijn er ruim 800.000 snorfietsen in Nederland. 

Snorfietsers moeten vanaf 1 januari 2023 een goedgekeurde brom- of motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm dragen. Doen ze dat niet, dan riskeren zij een boete van € 100,-. Een goedgekeurde brom- of motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor het EU-land waarin de helm is goedgekeurd. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Fietspad

De maximumsnelheid blijft na de invoering van de helmplicht 25 kilometer per uur. Ook mag de snorfiets na 2023 op het fietspad blijven rijden, met uitzondering van in Amsterdam en Utrecht. Daar rijden snorfietsers op bepaalde plekken op de rijbaan en geldt al een helmplicht.  

Bekijk hier het bericht op Rijksoverheid.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring