Controle op flesjesinname bij tankstations, volg de richtlijnen

Laatste update 01 juni 2022 Leestijd: 3 min

Mystery guests gaan in juni bij tankstations langs de snelwegen controleren of medewerkers bekend zijn met de innameplicht van plastic flesjes en of klanten daarover worden geïnformeerd. Het is een van de campagneacties die Statiegeld Nederland voert om de inname van flesjes op te krikken. Eind dit jaar moet 90 procent van de plastic flesjes in Nederland ingenomen worden, dat percentage is nu een kleine 80 procent. Om verdere verplichtingen te voorkomen roept Statiegeld Nederland tankstations op de richtlijnen voor inname te volgen.

Sinds 1 juli zit er statiegeld op kleine plastic flesjes. Veel consumenten zijn echter nog onvoldoende op de hoogte dat ook bij tankstations langs de snelweg ingeleverd kan worden, blijkt uit onderzoek van Statiegeld Nederland. Bij de tankstations zelf is ook nog niet altijd bekend dat zij verplicht zijn alle statiegeldflesjes in te nemen en het statiegeld uit moeten betalen. Statiegeld Nederland besteedt de komende tijd daarom extra aandacht aan dit inleverkanaal. 

Mystery guests en promotie bij tankstations

Vanaf juni gaan mystery guests namens Statiegeld Nederland op pad om te kijken in hoeverre consumenten hun flesje kunnen inleveren en of ze communicatie over statiegeld in de shop tegen komen. Op abri’s bij tankstations, op social media en op vrachtwagens maakt Statiegeld Nederland promotie voor inname bij tankstations.

Consumentencampagne

Om consumenten extra aan te sporen om hun flessen in te leveren, loopt heel 2022 een nieuwe consumentencampagne. Hierin ligt de nadruk op het normeren van het inleveren van de flessen. Voor tankstations zijn er gratis materialen gemaakt, deze kunt u hier downloaden

Volg de richtlijnen voor inname

De stichting roept tankstations verder op om de inname-richtlijnen goed te volgen:
  • Flesjes met een statiegeldlogo op het label geven recht op statiegeld. Bij twijfel kunt u ook de app van Statiegeld Nederland raadplegen. 
  • Het liefst hebben we de flesjes retour met dop. Dit voorkomt dat de dop in de natuur terecht komt en dat de fles beter in vorm blijft. Dit is niet verplicht 
  • De barcode op het etiket moet goed leesbaar zijn. Flesjes zonder etiket mogen dus niet geaccepteerd worden.
  • De fles moet in zijn originele vorm zijn. Dus gedeukte / geplette flesjes kunnen niet aangenomen worden.  
  • Het is een open innamesysteem. Dus alle flesjes met het statiegeldlogo moeten ingenomen worden; niet alleen de flesjes die in de shop worden verkocht. 
Wellicht is het praktisch om een barcodekaart bij de kassa’s klaar te leggen met een EAN-code voor €0,15 en een EAN-code voor €0,25. Hiermee is het mogelijk om alle flessen te scannen. 

Meer informatie over het statiegeldsysteem vindt u op www.statiegeldnederland.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring