Bestelwagenimport na recordjaar nog steeds op peil

Laatste update 08 juni 2022 Leestijd: 2 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat dit jaar in de eerste vijf maanden 13.953 gebruikte bestelauto’s zijn geïmporteerd. Ten opzichte van dezelfde periode in recordjaar 2021 betekent dat een kleine daling van amper 450 stuks, oftewel 3 procent minder.

In heel 2021 werd een recordaantal van 35.763 occasions ingevoerd en dat waren er ruim 10.000 meer dan in 2020. Net zoals bij de verkoop van nieuwe personenauto’s heeft ook de bestelwagenmarkt te kampen met leveringsproblemen als gevolg van tekorten aan computerchips en andere onderdelen. Veel kopers kiezen daarom voor een jonggebruikt exemplaar en bovendien was er in coronatijd veel vraag naar lichte bedrijfswagens door de toegenomen bedrijvigheid bij onder andere hoveniers en aannemers. De occasions moeten nu grotendeels uit het buitenland komen, aangezien de Nederlandse voorraden niet toereikend blijken. Ter illustratie: in de eerste vijf maanden van 2016 werd de helft minder geïmporteerd dan in 2022 tot nu toe en in 2013 was het nog niet een kwart van het huidige niveau. 

Duitsland en België

86 procent van de import dit jaar betrof een dieseluitvoering, 7 procent een benzine en ruim 3 procent was een volledig elektrische bestelwagen. Het meest geïmporteerde merk in de afgelopen vijf maanden was Mercedes-Benz met ruim een kwart marktaandeel, gevolgd door Ford met een aandeel in de totale import van meer dan 16 procent. Bijna 14 procent was een Volkswagen en 1 op de 10 importoccasions was een Renault. Iveco completeert de top-tien en is goed voor bijna 6 procent marktaandeel. Niet geheel verrassend is Duitsland het populairste land om een gebruikte bestelauto vandaan te halen, met bijna 30 procent van het totale aantal geïmporteerde occasions. 17 procent is afkomstig uit België en 7,5 procent wordt vanuit Frankrijk ingevoerd, gevolgd door Polen (ruim 6 procent) en Denemarken (bijna 5 procent). 

Lees ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring