Werken met een vakantiekracht? BOVAG zet de regels op een rij

Laatste update 13 juli 2022 Leestijd: 4 min

De zomer kan een ideale tijd zijn om klussen op te pakken die normaal gesproken in alle hectiek blijven liggen. Zeker als u gebruik kunt maken van enthousiaste jongeren die in hun vakantie een zakcentje willen bijverdienen. Maar wat zijn precies de regels rondom vakantiekrachten? En waar moet u op letten? BOVAG zet het op een rij.

De meeste vakantiekrachten zijn scholieren en studenten. Voor vakantiekrachten van 18 jaar en ouder gelden de gewone regels. Maar vaak gaat het natuurlijk om minderjarigen en dan zijn er aanvullende regels. Denk aan hoeveel uur er gewerkt mag worden en welk werk er precies gedaan mag worden.   
  • Jongeren van 13 en 14 jaar oud mogen klusjes doen en helpen bij licht werk, zoals het helpen met vakkenvullen in een winkel.  Werken in een omgeving waarin machines staan, is niet toegestaan.  Daarnaast mag deze leeftijdsgroep maximaal 4 weken per jaar (3 weken aaneengesloten), 35 uur per vakantieweek en 7 uur per dag werken. De werkdag moet plaatsvinden tussen 7.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds. Werken op zondag mag niet.  
  • Vanaf 15 jaar mogen jongeren zelfstandig licht niet-industrieel werk doen. Met dat laatste wordt bedoeld dat ze niet in een fabriek en met (of bij) machines mogen werken. Er mag maximaal 6 weken per jaar gewerkt worden waarvan 4 weken aaneengesloten. De werkdagen mogen niet langer zijn dan 8 uur per dag en maximaal 40 uur per vakantieweek. 15-jarigen mogen niet na 21.00 uur 's avonds werken. Werken op zondag is toegestaan, mits er niet op zaterdag gewerkt wordt. 
  • 16- en 17-jarigen mogen bijna elk soort werk doen. Ze mogen alleen nooit gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren of in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Zijn er toch risicovolle werkzaamheden? Dan moet er deskundig toezicht zijn. Deze jongeren mogen maximaal 45 uur per week en 9 uur per dag werken. Dit mag alleen niet ’s nachts, als oproepdienst of overwerk zijn. 

Loon 

Voor jongeren onder de 15 jaar oud bestaat er geen minimumloon. Redelijkerwijs kunt u met deze leeftijdsgroep het minimumloon voor 15-jarigen afspreken. Bij vakantiewerk is sprake van een normale (kortlopende) arbeidsovereenkomst. Daarom moet er ook gewoon loonbelasting worden betaald en moeten er premies worden ingehouden van het salaris. De vakantiekracht kan deze grotendeels terugvragen via de Belastingdienst. Vakantiemedewerkers hebben ook recht op vakantiegeld. U kunt in het contract afspreken dat het vakantiegeld maandelijks of bij het beĆ«indigen van het dienstverband wordt uitbetaald. Vakantiewerkers vallen gewoon onder de cao en hebben net als reguliere werknemers recht op toeslagen bij avond- en weekenddiensten. 

Arbeidsovereenkomst 

Wilt u een vakantiemedewerker onder de 16 aannemen? Vraag dan eerst toestemming aan de ouders en leg deze toestemming vast door ze mee te laten tekenen op het arbeidscontract. Vakantiemedewerkers kunnen bij een uitzendbureau of bij uzelf in dienst komen. Voor vakantiemedewerkers die bij u in dienst komen, heeft BOVAG voorbeeldarbeidscontracten voor bepaalde tijd waarbij rekening wordt gehouden met de cao’s.

Let erop dat u geen proeftijd kunt afspreken, want dat mag niet bij arbeidscontracten die korter dan 6 maanden duren.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring