Veelgestelde vraag: Mag er tijdens warmte in de werkplaats met een korte broek gewerkt worden? 

Laatste update 21 juli 2022 Leestijd: 2 min

Tijdens warme dagen krijgt BOVAG Ledenadvies regelmatig de vraag of er in de werkplaats met korte broek gewerkt mag worden. Met de zomer nog grotendeels voor de deur een relevante vraag. Het korte antwoord is nee, dat wordt afgeraden.

In de arbowetgeving staat dat een werkgever ervoor moet zorgen dat de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade aan de gezondheid van de medewerker toebrengt. Dat klinkt logisch, maar wanneer is het te warm? De wet schrijft geen maximale temperatuur voor. In de Arbocatalogus voor bedrijven die vallen onder de cao MVT en de cao Tank en Was is een hoofdstuk over het klimaat opgenomen. De andere branches kunnen meer informatie vinden over werken in de warmte via het Arboportaal van de Overheid.  

In de praktijk komt het erop neer dat op zeer warme dagen met verschillende maatregelen schade aan de gezondheid van medewerkers voorkomen kan worden. Denk daarbij een koele(re) pauzeruimte, extra drinkpauzes met gekoelde frisdrank of een ijsje of een aanpassing van werktijden, zodat op de warmste tijden niet wordt gewerkt.  

Het dragen van een korte broek is koeler, maar gaat ten koste van de veiligheid. Die overall met lange pijpen wordt niet voor niets voorgeschreven voor alle werkzaamheden in de werkplaats. Daardoor wordt het dragen van een korte broek in de werkplaats afgeraden. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw personeel. Het instructierecht zorgt ervoor dat u kunt bepalen dat het werken in een korte broek in de werkplaats niet mag. 

Vragen?

Zit u ook met een vraag van uw personeel waar u niet uitkomt? Bel BOVAG Ledenadvies. Zij zijn op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0306595300 of per mail via ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring