Deeltjesteller vanaf 1 januari in de apk: wees op tijd met uw bestelling of herkeuring

Laatste update 15 juli 2022 Leestijd: 4 min

De invoering van de deeltjesteller in de apk is uitgesteld naar 1 januari 2023. Iedereen die een moderne diesel wil keuren, moet op dat moment voorzien zijn van een goedgekeurde en gekalibreerde deeltjesteller. Op 1 januari gaat de verplichting in en er komt geen uitstel. Zorg dus dat u tijdig een deeltjesteller bestelt of een herkeuring plant als u al een deeltjesteller heeft. Leveranciers krijgen het druk aan het eind van het jaar, dus stel het niet uit!  

Door overmacht konden er voor 1 juli 2022 minder deeltjestellers worden geleverd dan besteld. Hierop is, mede op verzoek van BOVAG, besloten de invoering van de deeltjesteller in de apk een half jaar uit te stellen. 

Geen tegemoetkoming

Voor degenen die op 1 juli 2022 over een deeltjesteller beschikten, was het uitstel van de invoering van een deeltjesteller in de apk zuur. Gedurende de zes maanden van het uitstel kan het apparaat niet worden terugverdiend met de apk en loopt de teller al wel voor de keuring van het apparaat. In een gesprek tussen BOVAG, RAI vereniging, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, RDW en NMI is onderzocht of er binnen het wettelijk kader tegemoet kan worden gekomen aan deze groep, maar dat blijkt helaas niet mogelijk.

Tijdige herkeuring

Sommige deeltjestellers zijn inmiddels bijna een jaar oud en zijn dus al aan de eerste herkeuring toe. Iedere deeltjesteller heeft, vanuit wetgeving, een interne klok die begint te lopen op het moment dat het apparaat door de fabrikant/leverancier de eerste keuring krijgt voor levering. Na een jaar geeft het apparaat aan dat het tijd is voor de herkeuring. Het apparaat blijft dan wel gewoon werken. Omdat het apparaat op dit moment niet verplicht is voor de apk kan diegene die een deeltjesteller heeft van bijna een jaar oud in principe wachten met de herkeuring, maar dat adviseert BOVAG niet. Houd er rekening mee dat leveranciers het aan het eind van het jaar erg druk hebben. Per 1 januari 2023 moet uw deeltjesteller in orde zijn, neem daar geen risico’s in en maak spoedig een afspraak. Wij adviseren om deze herkeuring indien mogelijk te combineren met de keuring van andere apk-testapparatuur. Hiermee bespaart u voorrijkosten. 

Stel uw bestelling niet uit

De bestelde apparaten komen langzaamaan beschikbaar. Nu blijkt dat er ondernemers zijn die de bestelling annuleren. De gedachte leeft dat van uitstel afstel komt, maar dat is hier niet het geval! Anderen willen de levering uitstellen tot december. Op deze manier wordt de investering uitgesteld en ook de keuring van het apparaat. Om tegemoet te komen aan dit argument is gekeken naar de mogelijkheid om de apparaten al wel te leveren, maar pas eind december in RME te zetten. Op deze manier zou dan pas na een jaar de deeltjesteller gekeurd moeten worden. Dit blijkt geen oplossing; de deeltjesteller heeft een ingebouwde klok die aangeeft dat het apparaat gekeurd moet worden. De teller van het apparaat loopt vanaf het moment van de eerste keuring door de fabrikant/leverancier, uitstel van plaatsen in RME heeft dus geen zin. Bovendien bestaat de kans dat leveranciers niet in staat zijn om in de december alle bestelde en nog niet geleverde deeltjestellers uit te leveren. 

Neem contact op met uw leverancier

BOVAG raadt daarom iedereen aan zijn of haar leverancier te raadplegen wanneer men verwacht te kunnen leveren. Op 1 januari 2023 moet u echt in het bezit zijn van een deeltjesteller om een moderne diesel te kunnen keuren. Een autobedrijf kan in uiterste geval bij een collega-autobedrijf terecht die al wel is voorzien van een deeltjesteller. Dit is echter veel moeilijker voor een truckbedrijf (APK1). Zorg dat u op tijd bent, afstel of uitstel zal er niet meer komen! Houd goed contact met uw leverancier. Kan hij echt niet voor 1 januari 2023 leveren, dan is het wellicht goed om bij een andere leverancier te informeren naar de mogelijkheden. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring