Aardverschuiving in nieuwverkoop brom- en snorfietsen 

Laatste update 07 juli 2022 Leestijd: 2 min

Volgens de cijfers van BOVAG en RDC werden in de eerste zes maanden van dit jaar 18.081 nieuwe bromfietsen en 18.192 nieuwe snorfietsen geregistreerd. Voor de brommers betekent dat een stijging van meer dan 56 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021 en voor de snorfietsen is het een daling van bijna 40 procent.  

De grote verschuiving in verkoopaandelen tussen brom- en snorfietsen heeft uiteraard alles te maken met de helmplicht voor snorfietsers die op 1 januari 2023 van kracht wordt. Desondanks werden er in de afgelopen maanden steevast nog tussen de 3.500 en 4.000 nieuwe snorfietsen per maand afgeleverd. De cijfers voor de bromfietsen zijn overigens inclusief speed pedelecs, aangezien die ook met een geel kentekenplaatje worden afgeleverd.

Geen effect occasions

Van de aanstaande helmplicht is in de occasioncijfers nog helemaal niets terug te zien. Bij de vakhandel werden in de afgelopen zes maanden 9.578 tweedehands bromfietsen aangeschaft, oftewel welgeteld 3 meer dan een jaar geleden. Daarnaast leverden professionele verkopers 18.859 gebruikte snorfietsen af, amper 400 minder dan in het eerste halfjaar van 2021. Ook over de afgelopen maanden, toen de helmplicht alsmaar concreter werd, zijn er geen noemenswaardige veranderingen in de verkoopcijfers waar te nemen. De handel tussen particulieren onderling laat ongeveer hetzelfde beeld zien, met zelfs een min van 5 procent in het aantal brommers dat de afgelopen zes maanden van eigenaar wisselde en eenzelfde daling voor de onderlinge snorfietshandel. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring