Winkels mogen open vanaf 15 januari, quarantaineregels versoepeld

Laatste update 15 januari 2022 Leestijd: 4 min

Niet-essentiële winkels zoals showrooms en fietszaken mogen vanaf zaterdag 15 januari weer open tot 17.00 uur. Deze versoepeling werd vanavond door premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers aangekondigd. Het kabinet komt daarmee ondernemers tegemoet, nadat ondernemersorganisaties zoals VNO-NCW, MKB-Nederland en ook BOVAG opriepen om winkels en showrooms weer te openen. Daarnaast wordt de quarantaineperiode verkort als iemand een booster heeft gehad of recent besmet is geweest. De regels gelden in ieder geval tot 26 januari 2022. 

Vanaf zaterdag 15 januari mag u tot 17.00 weer klanten ontvangen in uw winkelruimte of showroom. Daarbij geldt de anderhalvemetermaatregel en een maximum van 1 klant per 5 m2. Er wordt geadviseerd om een medisch mondmasker (type 2) te dragen. Dit geldt zowel voor klanten als personeel. Verder blijven de basisregels van kracht, waaronder hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. 

Advies: medisch mondkapje

De overheid moedigt mensen aan om minimaal een medisch mondmasker (type 2) te dragen. Dit moet betere bescherming bieden tegen de uitstoot van virusdeeltjes dan bijvoorbeeld de stoffen mondkapjes. Het dragen van een mondkapje type 2 is geen verplichting. Er wordt ook geadviseerd om een mondkapje te dragen op drukke plaatsen buiten of als er binnen onvoldoende afstand gehouden kan worden (zoals in de werkplaats). 

Aangepaste quarantaineregels

De regels rondom quarantaine worden versoepeld. Dat houdt in dat iedereen die een booster heeft gehad of die maximaal acht weken geleden corona heeft gehad, niet in quarantaine hoeft als iemand in de omgeving (huisgenoot of direct contact) besmet is. Wanneer iemand positief getest is op corona, dan gelden voor hem/haar wel de quarantaineregels. 

Groepsgrootte motor- en bromfietsrijlessen (A/AM)

Buitenshuis is de maximum groepsgrootte vier personen. Dat betekent dat motor- en bromfietsrijlessen zijn toegestaan met in totaal vier personen (inclusief de instructeur). Daarnaast is het voor rijinstructeurs mogelijk om tijdens de rijles een leerling een andere leerling te laten ophalen of wegbrengen. De eindtijd van 17.00 uur niet van kracht voor rijlessen. U vindt de actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid

Tankstations en horeca

De horeca blijft voorlopig gesloten. Tankstations vallen onder essentiële dienstverlening, daarom mogen zij en hun shops de normale openingstijden blijven aanhouden. Horeca van tankstations aan het hoofdwegennet mag openblijven, alleen voor beroepschauffeurs. De horeca in tankstations aan het onderliggend weggenet blijft gesloten, met uitzondering van afhalen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.

Steunmaatregelen

Het steunpakket van de overheid wordt gehandhaafd tot en met het eerste kwartaal van 2022

Volgende persconferentie

Het volgende weegmoment van de overheid vindt plaats op 25 januari 2022. 

Posters

Download hieronder de poster waarmee u klanten kunt laten zien welke maatregelen u neemt en een poster over het dragen van mondkapjes:
    No data found

Vragen

BOVAG actualiseert de komende dagen het coronaprotocol en de veelgestelde vragen. Heeft u vragen? Kijk dan op mijn.bovag.nl/corona of neem contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of telefonisch op (030) 659 53 00. U vindt u de actuele maatregelen ook op rijksoverheid.nl/corona

Maatregelen per 15 januari 2022


Persconferentie-14-01-2022.jpg
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring