CBR oppert collegiale toets in Telegraaf

Laatste update 07 januari 2022 Leestijd: 2 min

Vandaag heeft het CBR in de Telegraaf een lans gebroken voor invoering van een collegiale toets in de rij-opleiding. Het CBR reageert op de eigen site op deze berichtgeving. BOVAG staat achter het idee.

Het idee om een leerling op 80 a 90 procent van de opleiding samen met een collega-instructeur te beoordelen op geschiktheid om op te gaan voor het praktijkexamen is niet nieuw. Het komt uit de boezem van Commissie Roemer. En het is wat BOVAG betreft een idee met potentie. Immers, er is een groep van ongeveer 1500 rijscholen die met zijn slagingspercentage structureel onder de 30 procent zit. Dat is niet acceptabel. En sowieso gebeurt het te vaak dat leerlingen die er nog niet klaar voor zijn, op de gok naar het examen gaan. Dat is kwalijk voor de verkeersveiligheid, en zorgt voor onnodig veel herexamens. 

Pilot 

BOVAG wil graag meepraten en -denken over een vorm van collegiale toetsing. Er loopt inmiddels al een pilot. Arno Smits, voorzitter BOVAG Rijscholen: "Onze rijschool begint deze maand al met een collegiale toets. Ik zie veel voordelen. Het helpt ons bijvoorbeeld om instructeurs beter te begeleiden. En je hebt iets in handen om weerstand te bieden aan pushende ouders, die hun kind te snel op examen willen sturen. In het algemeen denk ik dat dit, samen met andere maatregelen uit het advies van Commissie Roemer, kan bijdragen aan verdere professionalisering en verbetering van de rijschoolbranche en vooral: aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Nederland. BOVAG neemt deze handschoen graag op, dus kom maar op met dat plan, ministerie. Wij willen vanuit de branche graag meehelpen om dit vorm te geven" 

Lees hier het Telegraaf-artikel 
Lees hier de CBR-reactie 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring