Ruim 2.000 particulieren kozen in januari voor een nieuwe EV

Laatste update 01 februari 2022 Leestijd: 2 min

Vorige maand werden volgens de cijfers van BOVAG en RDC 1.290 nieuwe elektrische auto’s door particulieren gekocht en nog eens 792 werden in de statistieken geregistreerd onder de noemer ‘Lease RTL’, hetgeen grotendeels duidt op private lease. Vorig jaar ging het in januari om slechts zo’n 500 nieuwe auto’s op naam van particulieren.

Sinds begin dit jaar is er 3.350 euro subsidie beschikbaar voor particuliere EV-kopers. De subsidie wordt verstrekt als het een nieuwe personenauto betreft die maximaal 45.000 euro kost en minimaal 120 kilometer actieradius heeft. In geval van privélease moet de duur van het contract minimaal 4 jaar zijn om het volledige subsidiebedrag te kunnen ontvangen. Tot 27 januari was er bijna 28 miljoen subsidie aangevraagd van het totale jaarbudget van 71 miljoen euro, hetgeen erop duidt dat nog eens circa 6.500 particulieren een nieuwe EV in bestelling hebben.


Merken en modellen

Het populairste merk onder particulieren die vorige maand een elektrische auto kochten of leaseten was Peugeot met circa 15 procent marktaandeel, gevolgd door de zustermerken KIA en Hyundai met elk ongeveer 11 procent aandeel. MINI was goed voor zo’n 8 procent in deze markt en Renault voor 7 procent. De elektrische MINI, KIA Niro en Peugeot 208 werden het vaakst gekozen door particulieren, alle drie met circa 8 procent marktaandeel. De Peugeot 2008 en Hyundai Kona waren beide goed voor 6 tot 7 procent van deze markt.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring