Ruim 1,2 miljoen automaten erbij sinds 2015

Laatste update 15 februari 2022 Leestijd: 2 min

Het aantal personenauto’s met een automatische dan wel CVT-versnellingsbak bedroeg op 1 februari volgens de cijfers van BOVAG en RDC bijna 2,7 miljoen. Zeven jaar geleden, op 1 januari 2015, waren dat er nog slechts 1,5 miljoen. 

Destijds bedroeg het aandeel van ‘de automaat’ in het Nederlandse wagenpark 18,3 procent en intussen is dat gegroeid tot 29,3 procent. In absolute cijfers is het totale aantal personenauto’s sinds begin 2015 met bijna 1 miljoen gegroeid en in die periode nam het aantal wagens met een handgeschakelde versnellingsbak af van bijna 6,5 miljoen tot ruim 6,1 miljoen. Door de populariteit van elektrische en hybride auto’s wordt de automaat steeds meer gemeengoed en bij nieuwe auto’s met traditionele aandrijflijnen blijkt de versie met handbak vaak ook nog eens ongunstiger qua CO-uitstoot en dus qua BPM. Daarnaast zoekt de consument steeds vaker comfort in de vorm van een automatische versnellingsbak. Op sommige modellen is vaak ook überhaupt geen versie met handbak meer leverbaar. 

Nieuwverkoop

In 2021 was meer dan 60 procent van alle nieuwe auto’s in Nederland voorzien van een automaat, terwijl bijna 20 procent elektrisch aangedreven was en bijna 32 procent (plug-in) hybride. In 2019 betrof voor het eerst ooit minder dan de helft van de nieuwverkoop een handbak, met destijds 48,9 procent. In 2020 was dat 41,9 procent en vorig jaar nog maar 37,7 procent. Tien jaar geleden waren 8 op de 10 nieuwe personenauto’s handgeschakeld. 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring