Forse versoepelingen in drie stappen

Laatste update 15 februari 2022 Leestijd: 3 min

In drie stappen worden de komende dagen de coronamaatregelen versoepeld. Per direct zit er geen maximum meer aan het aantal bezoekers thuis en verandert het thuiswerkadvies naar maximaal de helft van de tijd. Verdere versoepelingen gaan in op 18 februari, gevolgd door een derde versoepeling per 25 februari. Dat kondigde minister Kuipers vanavond aan. Hieronder een overzicht van de maatregelen per datum.

Per direct:

  • Thuisbezoek advies vervalt
  • Binnenlands reisadvies vervalt 
  • Thuiswerken: werk thuis als het kan, op kantoor als het moet. Op kantoor voor maximaal de helft van de tijd
  • Buitenlands reisadvies inzake Covid vervalt. Testen bij terugkomst uit het buitenland blijft gehandhaafd.
 

Per vrijdag 18 februari: 

  • Thuisisolatie (als je zelf ziek bent) gaat van 7 naar 5 dagen (quarantaineregels bij zieke huisgenoot of nauw contact blijven ongewijzigd, zie onder) 
  • Eindtijden horeca verschuiven naar 01.00 uur, coronatoegangsbewijs blijft verplicht. Eenmaal binnen vervallen de regels over mondkapjes, placering en anderhalve meter.
 

Per vrijdag 25 februari:  

  • Vervallen de anderhalve meter, de placeringsplicht, Corona toegangsbewijs op basis van 3G en het mondmasker
  • Vervallen de covid-sluitingstijden
  • Gaat de nachthoreca weer open
  • Geldt bij binnen-evenementen met meer dan 500 bezoekers 1G (vooraf testen). 

Omdat corona nog verre van weg is, blijven de basisadviezen wel gelden. Het advies is om geen handen te schudden, handen regelmatig te wassen, goed te ventileren en om te testen bij klachten. Een mondkapje is geen verplichting meer, maar wel een advies. Ook wordt geadviseerd om grote menigten te mijden.

Quarantaine vanaf 18 februari 2022

De quarantaineregels worden aangepast. Na een positieve test mag u na 5 dagen uit isolatie als u 24 uur klachtenvrij bent (dat was voorheen 7 dagen). Hierbij geldt wel het advies om nog een aantal dagen een mondmasker op te doen en kwetsbaren te mijden.  
Wanneer een huisgenoot of nauw contact positief is, maar geen klachten heeft en geboosterd is, recent hersteld is of een essentiële functie heeft, dan hoeft u niet in quarantaine. Zijn er wel klachten, geen booster of recent herstel, dan moet u wel in quarantaine en na vijf dagen met een negatieve test uit isolatie.  

Horeca in tankstations 

Voor horeca in tankstations geldt dat deze vanaf 18 februari tot 01.00 uur open mogen blijven onder de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen. Coronatoegangsbewijs blijft gelden op plaatsen waar dat nu ook het geval is. Eenmaal binnen vervallen de regels over mondkapjes, placering en anderhalve meter.
Vanaf 25 februari zijn de sluitingstijden van vóór de coronamaatregelen weer van kracht. Dan vervallen ook de plicht voor een mondmasker, placering en het coronatoegangsbewijs.
 

Lange termijn 

De minister komt eind van de maand met een brief over plannen voor de lange termijn. Het volgende weegmoment van de maatregelen is op 15 maart.

Download de maatregelen per datum in schema.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring