Particuliere occasionhandel naar laagste niveau ooit

Laatste update 05 december 2022 Leestijd: 2 min

Volgens de cijfers van BOVAG en RDC verkochten de Nederlandse autobedrijven in november 93.954 gebruikte personenauto’s en dat is ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden een daling van 5,2 procent. De occasionhandel tussen particulieren onderling is intussen op een absoluut dieptepunt aanbeland.

In totaal leverde de vakhandel tot en met november 1,07 miljoen occasions af, waar een jaar geleden in de eerste elf maanden nog een recordaantal van 1,23 miljoen werd verkocht. Tussen particulieren onderling wisselden in november 46.468 occasions van eigenaar en dat was het laagste maandtotaal ooit. In vergelijking met dezelfde maand in 2021 daalde de particuliere handel met 8,4 procent. Van januari tot en met november werden zonder tussenkomst van de vakhandel 566.163 tweedehands auto’s verhandeld, oftewel 8,9 procent minder dan een jaar geleden. Nooit eerder bedroeg dit totaal na 11 maanden minder dan 600.000. 

Kwart meer EV

80 procent van de occasions die de vakhandel dit jaar verkocht betreft nog immer een benzine-uitvoering en dat aandeel is al jarenlang stabiel. Het dieselaandeel is de afgelopen vijf jaar echter nagenoeg gehalveerd, van circa 15 procent in 2017 tot 7,7 procent in de eerste elf maanden van 2022. Hybrides met en zonder stekker zijn goed voor 8,7 procent van de markt -bijna 6 procentpunt meer dan vijf jaar geleden-, terwijl 3,4 procent een EV betreft. In totaal verkochten de autobedrijven meer dan 36.000 tweedehands elektrische personenauto’s, oftewel bijna een kwart meer dan vorig jaar. 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring