Meer nieuwe caravans in laatste kwartaal 2022 

Laatste update 09 december 2022 Leestijd: 3 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat in oktober en november 694 nieuwe caravans zijn geregistreerd. Dat is een toename van ruim 25 procent ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar en het hoogste aantal voor deze periode sinds 2008. 

In vergelijking met 2021 verliep dit jaar tot en met het derde kwartaal voornamelijk in mineur als gevolg van leveringsproblemen bij de caravanfabrikanten. Kennelijk zijn de leveringen deels toch weer op gang gekomen én nemen relatief veel klanten dit najaar hun nieuwe caravan ook daadwerkelijk in ontvangst, waar normaliter de meesten wachten tot het voorjaar met ingebruikname van hun nieuwe aanwinst. Tot en met november zijn er 7.787 nieuwe caravans afgeleverd, oftewel 7,5 procent minder dan in de eerste elf maanden van 2021. Vorige maand werden 282 stuks geregistreerd en dat was bijna 50 procent meer dan een jaar eerder. De meest geregistreerde merken in 2022 tot nu toe zijn Fendt met ruim 19 procent marktaandeel, Hobby met meer dan 17 procent en Knaus met een aandeel van bijna 13 procent. Dethleffs en Eriba-Hymer (respectievelijk bijna 10 en 8,5 procent van de markt) zorgen ervoor dat de top-5 dit jaar uit dezelfde merken bestaat als vorig jaar. Hobby en Fendt hebben aan kop echter stuivertje gewisseld.

Occasions min 6 procent

De occasionverkoop door de vakhandel bedraagt tot en met november 14.284 stuks; een daling van 6 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021. In november werd met 870 afgeleverde tweedehands caravans eveneens een afname van 6 procent genoteerd. Alleen in januari en februari leverden de caravanbedrijven meer occasions af dan in die maanden in 2021, toen overigens een harde lockdown van kracht was en showrooms waren gesloten. Ook op de occasionmarkt zijn Hobby, Fendt, Knaus, Eriba-Hymer en Dethleffs de populairste merken, zij het in een iets andere volgorde. KIP bezet met bijna 6 procent marktaandeel overigens een opvallende zesde plek, evenals vorig jaar. Tussen particulieren onderling wisselden 33.157 gebruikte caravans van eigenaar van januari tot en met november en dat is 7,5 procent minder dan een jaar eerder. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring