Afzet tweedehands snorfietsen groeit ondanks aanstaande helmplicht 

Laatste update 16 december 2022 Leestijd: 2 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat de vakhandel in de eerste 11 maanden van dit jaar 32.359 gebruikte snorfietsen heeft verkocht. Ondanks de helmplicht voor snorfietsers die op 1 januari aanstaande van kracht wordt is dat een stijging van anderhalf procent ten opzichte van het verkoopniveau een jaar eerder.  

In november werden nog immer 2.021 tweedehands snorfietsen afgeleverd, oftewel slechts 61 stuks minder dan in november 2021. Bij de verkoop van nieuwe snorfietsen is met de helmplicht in het vizier juist sprake van een forse afname van 40 procent in vergelijking met de afzet van een jaar eerder, terwijl de afzet van nieuwe brommers groeit. Qua bromfietsen (inclusief een handvol speed pedelecs) daalt de occasionverkoop bij de vakhandel echter ten opzichte van vorig jaar. Tot en met november 2022 werden 16.819 gebruikte brommers afgeleverd: 79 stuks minder een jaar eerder en bovendien nog immer de helft van het totaal aantal verkochte snorfietsoccasions. Daarnaast is het het laagste aantal ooit in de eerste 11 maanden van een kalenderjaar, althans sinds brom- en snorfietsen zijn voorzien van een kenteken (2007). 

Kleine min particuliere handel

De handel in gebruikte brommers tussen particulieren onderling daalde eveneens, met bijna 2,5 procent tot 81.958 transacties. Alleen in 2019 werden in de maanden januari tot en met november minder occasions zonder tussenkomst van de vakhandel verhandeld, namelijk 79.904. Daarnaast werden dit jaar in de eerste 11 maanden 149.408 tweedehands snorfietsen onderling verkocht. Dat is weliswaar ook een daling van bijna 2,5 procent in vergelijking met een jaar eerder, maar van angst voor de aanstaande helmplicht is allerminst sprake. In de tweede helft van 2022 werden zelfs meer snorfietsoccasions verhandeld en in die periode was alleen in september sprake van een daling ten opzichte van dezelfde maand in 2021. 

Bekijk ook de verkoopcijfers van nieuwe brom- en snorfietsen:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring