Tot en met juli recordaantal gebruikte motorfietsen geïmporteerd

Laatste update 15 augustus 2022 Leestijd: 2 min

In de eerste zeven maanden van 2022 zijn volgens de cijfers van BOVAG en RDC 12.843 gebruikte motorfietsen geïmporteerd en dat is het hoogste aantal ooit in deze periode van een kalenderjaar. Ten opzichte van hetzelfde tijdvak vorig jaar steeg de import met 5,3 procent.

Afgelopen maand bedroeg de import van tweedehands motoren 1.886 stuks, oftewel welgeteld 49 meer dan in juli 2021. Tussen 2007 en 2020 schommelde het importniveau in de maanden januari tot en met juli tussen de 7.000 en 10.000 stuks, maar vorig en dit jaar is dat dus ruim boven de 12.000. Net als in de autobranche worden ook de motorbedrijven geconfronteerd met leveringsproblemen. Daardoor -en door de behoefte aan meer individuele vervoersvormen als gevolg van de coronapandemie- is er meer vraag naar occasions. Die echter niet ruim voor handen zijn op de Nederlandse markt. Import is dan bittere noodzaak voor de sector om aan de wensen van klanten te kunnen voldoen en om de voorraden op peil te houden. 

6 op de 10 uit Duitsland en België

Elektrische occasions zijn nog niet bepaald in trek, getuige de import van slechts 42 motorfietsen met elektrische aandrijving tot en met juli, oftewel 0,3 procent van het totaal. 36 procent van de import-motoren komt uit Duitsland en 25 procent uit België, op ruime afstand gevolgd door Italië met 9,3 procent. Ruim 5 procent wordt vanuit Spanje ingevoerd, meer dan 4 procent uit Frankrijk en 3 procent van de import is uit Polen. Yamaha is met een aandeel van 17,5 procent het meest geïmporteerde merk; 13,6 procent is een Honda en 13,1 procent een BMW. Daarachter volgen Kawasaki (12,6 procent) en Harley-Davidson (8,3 procent). Er werd dit jaar 1 motorfiets geïmporteerd van het ‘merk’ Orange County Choppers, zijnde het familiebedrijf uit de gelijknamige serie op Discovery Channel. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring