Let op: zet elektrische huurauto terug naar fabrieksinstellingen bij inname

Laatste update 10 augustus 2022 Leestijd: 3 min

Bij moderne auto’s zijn er steeds meer mogelijkheden om deze te ‘connecten’ met een mobiele telefoon. Bij het innemen van met name elektrische huurauto’s is het daarom raadzaam om gegevens van de laatste huurder te verwijderen. Er kunnen namelijk gegevens achterblijven, waardoor de laatste berijder toegang blijft houden tot de auto of waardoor er privacygevoelige informatie in de auto blijft staan. Dit voorkomt u door na elke inname de auto terug te zetten naar fabrieksinstellingen. 

Een huurder kan zijn telefoon aan de auto koppelen, om bijvoorbeeld onderweg handsfree te bellen, Spotify te luisteren of om Google Maps te gebruiken voor navigatie. Er zijn verschillende manieren om een telefoon te ‘connecten’. De huurder kan dit via Bluetooth doen, of als hij de auto wat langer huurt zal hij mogelijk verbinding maken via Android Auto, Apple CarPlay of de app van het betreffende automerk gebruiken. 

Veiligheid

Let bij de inname van de auto op dat u de informatie van de laatste huurder verwijdert, bijvoorbeeld door de auto terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Daarmee voorkomt u dat deze persoon alsnog gekoppeld is aan de auto en op zijn telefoon bijvoorbeeld de locatie van de auto nog kan zien of zelfs de auto nog kan openen met de app. U wilt het een ander natuurlijk niet makkelijker maken om bijvoorbeeld iets uit de auto te stelen.  

Privacygevoelige informatie

Door een telefoon te koppelen met de auto, kan bovendien de naam van de telefoon (wat ook iemands eigen voor- en of achternaam kan zijn) achterblijven in het systeem van de auto. Ook kunnen de locaties waarnaar iemand naartoe genavigeerd is achterblijven. Of wanneer iemand de auto toegang heeft gegeven tot zijn adressenboek kunnen dit zelfs nog meer gegevens zijn. Dit is allemaal privacygevoelige informatie. 

Onderdeel innameproces

U kunt uw klant erop wijzen om deze gegevens te wissen voordat hij de auto inlevert, maar beter nog is om dit als verhuurder zelf te doen en dit op te nemen in uw innameprocedure. Zo weet u zeker dat de telefoon van de huurder ontkoppeld is en oude gegevens verwijderd zijn. U kunt de gegevens van de laatste berijder wissen door de auto naar fabrieksinstellingen terug te zetten. Hoe dit werkt, verschilt per auto. U vindt hier een voorbeeld van hoe dit werkt voor Kia en Tesla.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring