Geen verbod op nieuwverkoop snorfiets met verbrandingsmotor per 2025 

Laatste update 04 augustus 2022 Leestijd: 2 min

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mag de verkoop van nieuwe snorfietsen met een benzinemotor niet verbieden per 2025. Dit is in strijd met de Europese regels. Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken dat vanaf 1 januari 2025 alle nieuw verkochte snorfietsen op de Nederlandse markt elektrisch zijn. Dit is een van de maatregelen om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.    

De snorfiets is een typisch Nederlandse voertuigcategorie en leek niet onder Europese regelgeving te vallen. Daardoor leek het mogelijk om de nieuwverkoop van snorfietsen met een verbrandingsmotor in het geheel te weren. Het ministerie heeft te horen gekregen dat een dergelijk verbod toch niet toegestaan is. Een lidstaat mag dit niet zelf besluiten, omdat het in strijd is met de interne markt. 

Elektrificatie stimuleren

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kijkt nu naar andere manieren om de verkoop van elektrische snorfietsen te stimuleren, om zo alsnog de doelen in het Klimaatakkoord te halen. BOVAG denkt hier graag over mee met het ministerie. Op dit moment is een aanzienlijk deel van de nieuw verkochte snorfietsen al uitstootvrij: in de eerste vier maanden van 2022 was 43,5 procent van de nieuw geregistreerde snorfietsen elektrisch

Voor de bromfiets liggen er nog geen Europese regels om de nieuwverkoop met verbrandingsmotor te verbieden. Vanaf 2035 moeten alle nieuw verkochte auto’s emissieloos zijn. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring