Bromfietsverkoop naar hoogste niveau sinds 2009 

Laatste update 04 augustus 2022 Leestijd: 3 min

Met 22.223 stuks is in de eerste zeven maanden van 2022 het hoogste aantal nieuwe bromfietsen geregistreerd sinds 2009. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar stegen de registraties met 56 procent, zo blijkt uit de gegevens van BOVAG en RDC. Meer dan de helft van de nieuwe brommers is elektrisch en vooral leasemaatschappijen lijken daar interesse in te hebben. 

Afgelopen maand werden 4.135 nieuwe bromfietsen gekentekend en dat betekende een toename van 53 procent in vergelijking met juli 2021. Bijna 55 procent van alle nieuwe exemplaren dit jaar is elektrisch aangedreven, tegen 40 procent een jaar geleden in de eerste zeven maanden. In absolute aantallen betekent dit dat er tot en met juli intussen al meer dan 12.000 nieuwe elektrische bromfietsen zijn geregistreerd (inclusief speed pedelecs), terwijl dat er vorig jaar ruim 5.700 waren, oftewel een stijging van maar liefst 112 procent. Ruim de helft werd door particulieren aangeschaft, bijna een kwart door leasemaatschappijen en meer dan 15 procent van de afgeleverde elektrische bromfietsen dit jaar is voor verhuur bestemd. Vermoedelijk betreft het hier vooral bezorg- en deelscooters. Een jaar geleden lagen die verhoudingen totaal anders, aangezien toen twee derde van de nieuwverkoop naar privépersonen ging, minder dan 10 procent naar verhuurders en slechts 5 procent werd door leasemaatschappijen gekocht. Destijds gingen 304 elektrische brommers in de lease, dit jaar zijn dat er al 2.892. 

Snorfietsen min 40 procent

Als gevolg van de aanstaande helmplicht voor snorfietsers per 1 januari 2023 laat de verkoop van nieuwe snorfietsen uiteraard een flinke veer. Desalniettemin werden er tot en met juli nog immer 21.305 exemplaren geregistreerd en er werden ook in juli toch nog 3.116 stuks afgeleverd. In vergelijking met de eerste 7 maanden van 2021 vertaalt zich dat in een afname van 40 procent en vorige maand was dat 43 procent ten opzichte van juli 2021. Ruim 45 procent van de nieuwe snorfietsen dit jaar is elektrisch aangedreven, tegen 37 procent een jaar geleden tot en met juli. De interesse van leasemaatschappijen in elektrische snorfietsen lijkt ten opzichte van vorig jaar volledig verschoven naar de brommervariant. In de eerste zeven maanden van 2021 schaften de leasebedrijven bijna 2.500 stuks aan en een jaar later nog maar 14. Driekwart wordt door particulieren gekocht en dat was vorig jaar minder dan de helft. 

Lees ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring