Politiek Den Haag heeft aandacht voor zorgen rijscholenbranche over lange examenwachttijden

Laatste update 07 april 2022 Leestijd: 3 min

BOVAG heeft de zorgen over de oplopende wachttijden voor rijexamens bij het CBR ook neergelegd bij leden van de Tweede Kamer. Kamerleden zien de lange wachtlijsten en delen de zorgen van de rijscholenbranche. Dit resulteerde de afgelopen weken al in Kamervragen aan  minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.  

Door de lockdowns heeft de dienstverlening van het CBR stilgelegen en de maatregelen om de examenachterstanden in te halen hebben niet voldoende effect. De wachttijd voor een praktijkexamen loopt snel op berichtte het AD afgelopen maand, inmiddels is de wachttijd 22 weken. Daarnaast heeft het CBR te maken met een hoge uitval van personeel door corona en lukt het niet om op korte termijn de beloofde honderd extra examinatoren te werven. 

Kamervragen

In contacten met de politiek brengt BOVAG de zorgen van rijschoolhouders onder de aandacht. Ook Politiek Den Haag ziet de wachtlijsten en deelt de zorgen van de branche. Op 31 maart heeft Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis van de VVD vragen gesteld aan de minister. Koerhuis heeft zorgen over de oplopende wachttijden voor de verschillende theorie- en praktijkexamens richting de zomer en vraagt in hoeverre de achterstand de afgelopen drie maanden is ingelopen. Daarin draagt hij ook de alternatieve oplossingen van BOVAG aan, zoals het inkorten van het praktijkexamen en een grotere rol voor de rijinstructeur. De antwoorden van minister Harbers worden voor het commissiedebat Verkeersveiligheid op 20 april verwacht.

Afgelopen week zijn ook de antwoorden op de eerder door Barry Madlener van de PVV gestelde vragen naar de Tweede Kamer gestuurd (lees hier de antwoorden van de minister). Harbers geeft aan dat CBR volop blijft inzetten op de twee factoren die het meest van invloed zijn op de examencapaciteit: het terugdringen van het verzuim en het werven en opleiden van nieuwe examinatoren. “Daarnaast worden aanvullende maatregelen ingezet. Dit betreft bijvoorbeeld het maximaliseren van overwerk. Ook worden examinatoren uit regio’s waar de wachttijden korter zijn naar de randstad gedetacheerd, is het CBR geopend op feestdagen zoals Bevrijdingsdag en Tweede Pinksterdag en werft het CBR examinatoren die op het punt staan met pensioen te gaan om langer te blijven.” 

Er is aandacht bij BOVAG voor de situatie en ook de Kamerleden zitten er bovenop.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring