Ministerie I&W en ADAS Alliantie lanceren campagne voor veilig gebruik van rijhulpsystemen

Laatste update 13 april 2022 Leestijd: 2 min

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is gestart met een nieuwe publiekscampagne over het belang van het veilig gebruik van rijhulpsystemen in auto’s, ook wel ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) genoemd. Daarin trekt het departement op met 63 partijen van de ADAS Alliantie, waarin ook BOVAG deelneemt.

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zegt: “Rijhulpsystemen maken autorijden makkelijker. Ik vind dat deze systemen verstandig moeten worden gebruikt, want in dat geval kunnen ze ook een bijdrage leveren aan verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming. Met de campagne laten we zien hoe rijhulpsystemen optimaal kunnen worden gebruikt op een veilige manier.

Steeds meer hulp onderweg

Rijhulpsystemen zitten in meer voertuigen dan vaak wordt aangenomen: zo is ABS (een systeem dat voorkomt dat wielen van een voertuig blokkeren wanneer er krachtig wordt geremd) sinds 2004 verplicht. Het aantal rijhulpsystemen is ten opzichte van 2018 met 59% gestegen. Omdat ze steeds vaker voorkomen, is het belangrijk dat bestuurders zich ook steeds meer verdiepen in deze rijhulpsystemen. 

De campagne richt zich naast autobezitters ook op (potentiële) autokopers en leaserijders. Zij kunnen zich informeren op de website www.komveiligthuis.nl/slim. Hier staan diverse tips over veilig gebruik, maar mensen kunnen het hier ook aangeven als hun rijhulpsysteem anders werkt dan verwacht. Daarnaast zullen diverse communicatie-uitingen te zien zijn om mensen veilig op weg te helpen, zoals dit filmpje:

ADAS Alliantie 

Het ministerie trekt in de campagne op met de 63 partijen van de ADAS Alliantie. Zo zullen ook bijvoorbeeld ANWB, Aon, BOVAG, RAI Vereniging, RDW, Verbond van Verzekeraars en VNA het belang uitdragen om rijhulpsystemen veilig te gebruiken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring