Meer brom- dan snorfietsen verkocht in eerste kwartaal 

Laatste update 07 april 2022 Leestijd: 2 min

Voor het eerst sinds 2009 zijn er in Nederland in het eerste kwartaal meer nieuwe bromfietsen dan snorfietsen geregistreerd. Volgens de cijfers van BOVAG en RDC werden in de eerste drie maanden van dit jaar 8.169 nieuwe brommers afgeleverd (waarvan circa 800 speed pedelecs) en 7.196 snorfietsen. De helft van de verkoop betreft elektrische exemplaren. 

De afzet van nieuwe bromfietsen steeg afgelopen kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met ruim twee derde, terwijl het aantal nieuwe snorfietsen met 40 procent daalde. Later dit jaar wordt een helmplicht van kracht voor snorfietsers en dat heeft overduidelijk z’n weerslag op de verkoopcijfers en de keuze van kopers voor een brom- of snorvariant. De totale verkoop van brom- en snorfietsen eindigde in het eerste kwartaal op 15.365 stuks en dat is weliswaar 9 procent minder dan een jaar geleden, tegelijkertijd is het na 2021 het hoogste verkooptotaal in een eerste kwartaal sinds 2011. 

Helft elektrisch

Maar liefst de helft van alle nieuwe brom- en snorfietsen afgelopen kwartaal was een elektrisch aangedreven model. Vorig jaar bedroeg dat aandeel na de eerste drie maanden nog 37,5 procent. Het populairste merk in de totale brom- en snorfietsverkoop was Piaggio (inclusief Vespa) met iets minder dan 2.300 afgeleverde exemplaren. La Souris registreerde bijna 1.800 stuks in het eerste kwartaal en SYM bijna 1.450. Van alle elektrische scooters was NIU het meest geregistreerde merk met 1.275 stuks. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring