Kentering in aanhangwagenverkoop  

Laatste update 05 april 2022 Leestijd: 2 min

In de eerste drie maanden van 2022 werden 6.330 nieuwe aanhangwagens geregistreerd, blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Ten opzichte van dezelfde periode vorig zijn dat er 11,6 procent minder, nadat de verkoopniveaus tot eind 2021 jarenlang elke maand bleven stijgen. Ook de occasionverkoop daalde. 

In de voorgaande twee coronajaren bleek uit de cijfers van de aanhangwagenverkoop overduidelijk dat er meer werd geïnvesteerd in tuinaanleg en verbouwingen, maar ook in de aanschaf van boten en (tweedehands) auto’s. Hobby’s als paardrijden bleken ook populair. Voornamelijk de aanhangwagens voor het vervoer van bouwmaterieel en voertuigen, en boot- en paardentrailers waren dan ook in trek. Afgelopen kwartaal daalden de verkoopcijfers elke maand ten opzichte van dezelfde maanden een jaar geleden: in januari was de afname nog marginaal, in februari werden 7,5 procent minder nieuwe aanhangers verkocht en in maart daalde de afzet met 22,5 procent. De daling doet zich voor in alle soorten aanhangwagens. 

Occasions dalen mee

Ook de verkoop van tweedehands aanhangwagens door de vakhandel daalde in het eerste kwartaal. Er werden 2.852 occasions afgeleverd en dat is ruim 10 procent minder dan in dezelfde periode in 2021. In januari nam de verkoop af met dik 5 procent, in februari werd een min van ruim 3 procent genoteerd en in maart meer dan 21 procent. Zonder tussenkomst van de vakhandel werden er tussen particulieren (of ondernemers) onderling ruim 10.500 gebruikte exemplaren in de eerste drie maanden van 2022 verhandeld, oftewel 4 procent minder dan een jaar eerder. De daling in de particuliere handel deed zich afgelopen kwartaal overigens alleen voor in maart en was toen ook zeer fors: van 4.500 stuks naar 3.502 en dat is een afname van ruim 22 procent. 

Download

Download en bekijk hieronder de verkoopcijfers van aanhangwagens van maart 2022:


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring