Import van gebruikte personenauto’s piekt

Laatste update 04 april 2022 Leestijd: 2 min

Volgens de cijfers van BOVAG en RDC werden in het eerste kwartaal van dit jaar 67.590 gebruikte personenauto’s geïmporteerd. Dat is bijna 4 procent meer dan een jaar geleden en het hoogste niveau ooit in het eerste kwartaal van een kalenderjaar. 

De noodzaak om occasions te importeren wordt alsmaar groter, omdat er door de leveringsproblemen voor nieuwe auto’s momenteel veel vraag naar (jong) gebruikte auto’s is. Dat het occasionaanbod ook in andere Europese landen steeds kleiner wordt, blijkt uit de importcijfers van maart. In die maand werden er namelijk ruim 2.100 auto’s minder ingevoerd dan in maart 2021, tot een niveau van bijna 23.000 stuks. In de maanden januari en februari werd wel nog een stijging genoteerd, van respectievelijk ruim 12 en meer dan 10 procent. De verkoopdalingen van nieuwe auto’s de afgelopen jaren hebben automatisch tot gevolg dat er in heel Europa minder jonge occasions beschikbaar zijn. 

Diesel stijgt

Tot en met maart werden er dik drie keer zoveel elektrische occasions geïmporteerd als in het eerste kwartaal van 2021. De EV-invoer steeg van 1.505 stuks naar 4.784 afgelopen kwartaal, terwijl de import van hybrides -met en zonder stekker - ruimschoots verdubbelde van 5.177 naar 11.233. De populariteit van buitenlandse dieselauto’s bleef met ruim 6.800 geïmporteerde occasions aardig op peil en steeg zelfs licht ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Benzineauto’s waren in de eerste drie maanden van 2022 daarentegen uit de gratie, getuige de daling van bijna 14 procent tot zo’n 44.500 stuks. 1 op de 6 importoccasions afgelopen kwartaal was een Volkswagen (ruim 16 procent), gevolgd door Audi met bijna 7 procent en Toyota, Mercedes en BMW met elk zo’n 6,3 procent van de totale import.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring