22 procent minder nieuwe bestelwagens geregistreerd 

Laatste update 07 april 2022 Leestijd: 2 min

In het eerste kwartaal van 2022 zijn in Nederland 16.049 nieuwe lichte bedrijfswagens geregistreerd en dat is ruim 22 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. Sinds 2014 werden er niet zo weinig nieuwe bestelwagens afgeleverd in een eerste kwartaal. 

Afgelopen januari bedroeg de daling ten opzichte van januari 2021 meer dan 21 procent, in februari daalde afzet met bijna 20 procent en in maart was sprake van een kwart minder registraties. De branche heeft te kampen met leveringsproblemen als gevolg van chiptekorten, logistieke verstoringen door coronamaatregelen elders in de wereld, de effecten van de oorlog in Oekraïne en een broos economisch vertrouwen. Desondanks, en dankzij overheidssubsidies, verdubbelde in vergelijking met een jaar geleden de afzet van het aantal nieuwe elektrische bestelwagens van 546 naar 1.029 in de eerste drie maanden van 2022. Mercedes-Benz was afgelopen kwartaal het merk met de meeste registraties en goed voor ruim 19 procent marktaandeel, gevolgd door Volkswagen (17,5 procent) en Ford (bijna 16 procent). 

Occasionverkoop daalt ook

De verkoop van occasions bij de vakhandel daalde in het eerste kwartaal van 2022 met ruim 9 procent ten opzichte dezelfde periode vorig jaar, toen een recordverkoop van bijna 31.000 occasions werd genoteerd. Vorig kwartaal leverde de vakhandel 28.105 tweedehands bestelwagens af. Ook zonder tussenkomst van autobedrijven verhandelden consumenten en ondernemers onderling in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 8 procent minder tweedehands bedrijfsauto’s dan een jaar geleden, tot een totaal van 20.527 transacties. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring