Vpb-tarief niet omlaag, 1,9 miljard ‘bedrijfsleven-geld' niet naar bedrijfsleven

Laatste update 22 september 2021 Leestijd: 2 min

Over de tarieven in de vennootschapsbelasting (vpb) is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Aanvankelijk zou het hoge tarief flink dalen, van 25% naar 21,7%. Maar die daling is teruggedraaid en staat ook nu niet op de planning. Dat blijkt uit de prinsjesdagstukken die BOVAG analyseerde om de gevolgen voor u als ondernemer in kaart te brengen.

Het goede nieuws is dat de drempel waaronder het lage vpb-tarief van 15% geldt, voor 2022 wordt verhoogd naar 395.000 euro (was 245.000 euro), waardoor meer mkb-bedrijven met hun volledige winst onder dat lage tarief vallen. 

Het geld dat de overheid bespaarde door het hoge vpb-tarief níet te verlagen (1,9 miljard euro), zou worden ingezet voor de Baangerelateerde InvesteringsKorting ofwel BIK. Die regeling beoogde een prikkel om te investeren in banen, maar bleek later volgens de EU ‘ongeoorloofde staatssteun'. Die 1,9 miljard wordt nu slechts voor een deel omgezet in een korting op loonkosten voor alle werkgevers. Bovendien loopt deze korting (AWf-premie) slechts tot 1 januari 2022. BOVAG vindt dat teleurstellend en wil dat dit eerder voor het bedrijfsleven gereserveerde geld ook daadwerkelijk bij het mkb terecht komt.

Ook VNO-NCW, waar BOVAG lid van is, maakt zich hier zorgen over. En stelt dat het ondernemers op deze manier niet makkelijker wordt gemaakt te investeren in kapitaalgoederen, mensen of de klimaattransitie.

Meer weten over wat de Prinsjesdagplannen betekenen voor u als BOVAG-ondernemer? Volg dan Prinsjesdag De Nabeschouwing op vrijdag 24 september om 10.30 uur. Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl/prinsjesdag2021.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring